KAMO IĆI
Naslovna / PUTOVANJA / NEW YORK: 15 dana u gradu koji nikad ne spava
New York

Manhattan

NEW YORK: 15 dana u gradu koji nikad ne spava

“New York je grad u kojem sebi dozvoliš da malo poludiš”, kazao je jedan moj znanac zaljubljenik u ovaj grad.

Upravo s tom rečenicom u mislima sletjela sam u grad u kojem, kako kažu, snovi postaju stvarnost. Prvi susret nakon desetosatnog leta, nakon kontrole u zrakoplovnoj luci i zagubljenih kofera – bio je magičan. Izašli smo u središtu Manhattena, blizu čuvene građevine znane pod imenom Empire State Building. I sigurna sam da je upravo taj prvi izlazak u “divljinu” užurbanosti i lude energije grada ujedno i trenutak kada zavoliš ili zamrziš New York. Rijetko tko ostane ravnodušan.

 15 dana je – malo!

Borba se osjeća u svakom dahu. Iako sam stalno imala osjećaj kao da hodam kroz neki američki film vrlo brzo postalo mi je jasno da je ovdje granica između super lagodnog i uspješnog života i čiste propasti i siromaštva jako tanka. Kasnije kroz priču s mnogobrojnim Balkancima koji su privučeni tom ludom energijom New Yorka shvatila sam da je razlika između ovog i ostalih gradova samo u jednom – New York pruža PRILIKU, pa tko je dovoljno sposoban i istrajan – uspije, ali mnogo je onih koji ne izdrže… Nakon 15 dana provedenih u New Yorku toliko toga imam za podijeliti, ali vjerujem da će svako imati svoj vlastiti dojam o gradu. Pokušali smo maksimalno iskoristiti naše vrijeme boravka i savjetujem da ne idete u taj grad na manje od 15 dana, jer toliko toga treba vidjeti. Meni je i tih 15 dana bilo premalo. Uvjerila sam se da New York nikad ne spava. Pošto smo nastojali pratiti taj ritam grada nakon povratka trebao mi je još jedan odmor. Ali vrijedilo je!

Vrijeme nas je prilično dobro služilo. Imali smo samo tri kišna dana koja smo iskoristili za posjet muzejima. Posjetili smo Museum of National History i Metropolitan Museum of Art. Fenomenalni su. Neostvarena želja ostao mi je Metropolitan Museum of Modern Art, tako da je na popisu za idući posjet.

 Zelene oaze u betonskoj džungli

Šetnja parkovima poseban je doživljaj. Posjetili smo parkove čije površine djeluju kao oaze u džungli nebodera. Brayent Park je upravo takvo jedno mjesto. Posebno mi se svidjelo smjestiti se na neku suncem okupanu stolicu, zatvoriti oči i osluškivati puls grada. Bili su to oni trenuci kada se pitamo – je li sve ovo stvarnost ili samo san .

Idealno je svratiti prije odlaska na Times Square i pojesti, na primjer, toplu juhicu koju tamo služe. Uopće, u New Yorku čete naći dosta mjesta koja su strateški postavljena kao male zelene oaze za odmor. Tu ćete za vrijeme ručka vidjeti mnogobrojne poslovne ljude u odijelima koji ručaju na klupi uživajući u suncu. Usred velikih gužvi postavljene su stolice za prolaznike kojima treba mali predah od žurbe ili duge šetnje kroz grad.

 Central park
Central Park je posebna priča. Tu je divno provesti sate i sate, osobito vikendom. Uživala sam sjedeći na travi i promatrajući kočije kako prolaze s turistima, ili lokalce koji džogiraju ili mlade kako se izležavaju na travi. Da tamo živim sigurno bih svaki vikend bila tu. Radnim danom u Central parku nema toliko ljudi. Ako ste za vikend u New Yorku popijte ovdje jutarnju kavu, jer park i ljudi zrače odličnom energijom. New York je grad velikih kontrasta. Mislim da nikad nisam vidjela toliko pretilih ljudi na jednom mjestu ni toliko ljudi koji se rekreiraju joggingom i bave nekom vrstom sporta.


Booking.com


 Mjesta za provod

U New Yorku postoji sve što zamislite, možda još u luđem izdanju nego što to naša mašta može stvoriti. Ali teško je davati savjete za klubove i barove, jer tu se, kažu, sve vrlo brzo mijenja. Ako je negdje sada super, već idućeg mjeseca taj je lokal možda zatvoren ili je u tom prostoru nešto sasvim drugo.

Greenwich Village mi je bio posebno cool mjesto. Tu je u večernjim satima dosta živo, prepuno je barova i klubova i vrvi studenatima. Ovdje smo u jednom jazz klubu, gdje su neki mladi glazbenici svirali vrhunski jazz, upoznali mladog Slovenca. U New York je došao prije 20 godina. Pokazao nam je nekoliko nevjerojatnih barova.

Inače, posjetiteljima New Yorka veoma je teško naći dobre lokale, jer najbolji ne izgledaju privlačno i samo tamošnji ljudi znaju kamo vrijedi ući. Uglavnom, ušli smo u taj bar gdje je svirao najbolji bend koji sam ikada u životu čula uživo. Pjevačica možda pjeva i bolje od Chaka Kan, a od pjevača bi Seal ili slični njemu sigurno mogli dosta toga naučiti. Bend se sastojao od tako vrhunskih glazbenika koji su me na trenutke doveli do suza od sreće što slušam takvu svirku. I kako naš “vodič” za tu večer kaže (inače je saksofonist) u New Yorku bendova te kvalitete i glazbenika takvog talenta ima na svakom ćošku. Konkurencija, kao i u svemu tamo, je golema i ako tamo uspiješ onda si doista izvanredan, a imaš i još i neobično puno sreće. Ovaj bend svirao je za 30 dolara po članu benda. U pauzama su skupljali kod publike još i dobrovoljni prilog.

Zabavno je pogledati i neki stand up comedy show. Preporuka je da dan prije rezervirate kartu kako bi si osigurali mjesto. Atmosfera je vrlo opuštena, a u “Comedy Celler” koji smo mi posjetili, izvođači su bili baš dobri. Ulaz je 12 dolara po osobi plus dva obavezna pića.

Zanimljivo iskustvo je i posjet “strip klubu”. Njih ima doista mnogo i tamo je to jedan od običnih izlazaka, gdje se uz šank možete vidjeti puno parova koji su svratili na piće.

Preporuka je i da pronađete neki od tipičnih američkih pubova. Svi izgledaju vrlo slično – uz šank imaju nekoliko TV ekrana na kojima se prikazuju sportske utakmice. Naručite pivo i pileća krilca s različitim umacima, i odmah ćete se uklopiti u tipičnu američki ugođaj večernjeg izlaska.

Moj “highlight” putovanja je mjuzikl Chicago na Broadwayu. Mislim da ta dva sata predstave nisam ni trepnula ni udahnula da mi slučajno ne bi nešto promaklo.

Kažu da su svi mjuzikli i predstave na Broadwayu izuzetno dobre. Da bi došli do jeftinijih karata taj dan otiđite na Times Square i u “TKTS” (crvene stepenice), gdje možete kupiti za tu večer karte u pola cijene. Blagajna se otvara u 15 h svaki dan i tada objavljuju što imaju u ponudi za taj dan. Nisu uvijek dostupne sve predstave i popusti variraju. Vjerojatno to ovisi o tome koliko je koja predstava unaprijed rasprodana. Ako želite među prvima birati predstavu i mjesta dođete sat-dva ranije. Jedini mjuzikl koji nikad ne nudi karte u “TKTS” je “The Lion King”. Malo čekanja se isplati jer možete karte dobiti za npr. 80 dolara umjesto za 160. Ali izvedba vrijedi svaki dolar! Uživajte!
Nevjerojatan performans koji u potpunosti iskače iz okvira umjetničkog izražaja što sam do tada imala priliku gledati i koji nam koncept plesa, glume i glazbe predstavlja iz sasvim drugog ugla je Fuerza Bruta. Karte i tu možete kupiti jeftinije ako dođete oko 17 h, jer od 18 h puštaju u prodaju određen broj karata po 30 dolara.

Odlično mi je to u New Yorku što je s ovim popustima omogućen pristup umjetnosti širim masama. Želiš li nešto pogledati a da platiš manje, samo moraš odvojiti malo više vremena, i sve je moguće.

Toliko je klubova, kafića, pubova, da ćete sigurno uživati.

 Oprezno s alkoholom

U New Yorku su veoma strogi kada je u pitanju zabrana alkohola na javnim mjestima što je meni bilo prilično neobično i začuđujuće. Dok je npr. u Berlinu najnormalnije da ljudi šeću s pivom od jednog bara do drugog, za to se u New Yorku ide ravno u zatvor. Pri ulasku u klubove i barove pregledavaju osobne dokumente, jer su i kazne za barove i konobare goleme ako maloljetnoj osobi prodaju alkohol. Znači ni slučajno ne riskirati s alkoholom i piti u autu, voziti u pijanom stanju ili voziti se u autu s osobom pod utjecajem alkohola ili piti negdje na javnom mjestu.

Hrana za višak kilograma

Hrana me nije baš oborila s nogu. Nakon nekoliko dana bilo mi je jasno zbog čega ljudi tamo imaju problema s kilama. Sve je vrlo masno, previše začinjeno i ako je slatko onda je to previše slatko, a uz sve to porcije su goleme. Sve je onako megalomanski i njihovi začini su prilično jaki za naše osjetljive evropske želuce.

Ali ako ste već tu, naravno sve treba probati! Mi smo u kvartu u kojem smo bili smješteni (Astoria) pronašli super diners restoran “Mini Star” (križanje Steinway Street i 30 th Avenue) u kojem su do 11 h sati služili za do 5 dolara tipičan američki doručak. I nakon što pojedete jaja (na sve moguće načine) s krumpirom i kobasicama u naravno ogromnoj porciji i uz to kave koliko možete popiti, plus sok, onda vam odmah postane jasno da tim tempom brzo stižete do viška kilograma.

Doručak ili brunch je kod njih veoma bitan pa na dosta mjesta i mnogim diners restoranima možete veoma povoljno probati baš tipičnu američku hranu.

Dobre hamburgere smo jeli u “Shake Shake” (lanac restorana kojih ima svugdje po gradu), a najbolji hot dog je kod uličnih prodavača. Za tipične krafne- donat svratite u “Dounky Donats”. Grad je pun brojnih svjetskih lanaca brze hrana ali ovdje ti proizvodi imaju malo drugačiji okus nego u Evropi. Preporuka je da odete u vrijeme ručka na Wall Street kada svi poslovni ljudi izađu po ručak i da probate npr. odlične tortilje od uličnih prodavača (oko 5 dolara), zatim se spustite do obale i uz pogled na most za Brooklyn ručajte na suncu (ako vas vrijeme posluži) u društvu mnogobrojnih poslovnih ljudi.

Pošto mi je već nakon nekoliko dana bilo previše američke hrane prešli smo na sushi koji je tamo zaista vrhunski. Generalno kineska, tajlandska, koreanska i japanska kuhinja je u New Yorku odlična, veoma je omiljena i povoljna. Ako volite te kuhinje, uživat ćete.

Cijene hrane u New Yorku jako variraju i možete odlično jesti od 5 dolara pa do koliko god ste spremni platiti. Nama se dogodilo da smo dva sendviča jednom platili oko 30 dolara a toliko smo platili i za jastoga. Ako ste ljubitelji jastoga onda posjetite The Lobster place u zatvorenoj Chelsea tržnici. Ovaj dio grada je inače veoma lijep za šetnju.

Što obavezno vidjeti

Uh, toliko toga … Ako želite maksimalno iskoristiti boravak i u potpunosti doživjeti New York – najbolja preporuka koju vam mogu dati je: spavajte što je manje moguće, što više hodajte i šetnjom istražite grad. Naravno u raspored uvrstite i večernje izlaske, jer grad ima totalno drugu energiju noću nego danju.

Mislim da tamo ljudi uopće manje spavaju, brže hodaju i mlađe izgledaju. Uvjerena sam da je to zbog te energije grada koja te jednostavno tjera da pratiš brzi ritam i da si stalno aktivan, jer inače propuštaš puno toga.

Malo smo spavali i pokušali smo izdržati taj tempo dnevnih obilazaka i istraživanja, večernjih izlazaka i druženja i mogu vam reći da je izvodljivo. Nakon određenog trenutka ili nakon nekoliko dana tijelo je umorno, ali je duh toliko živ i vedar da nema više povratka.

A evo nekoliko još preporuka za znamenitosti:

Empire State Building – pazite da bude vedar dan kako bi pogled bio što bolji i preporuka je da odete oko sat vremena prije zalaska sunca kako bi grad vidjeli i po danu, a zatim i noću kad se sva svjetla upale. Pogled je zaista nevjerojatan.

E da, i pored mene je čak neki mladić zaručio svoju dragu. Jako romantično, svi smo se radovali i čestitali!

Šetnja preko mosta Brooklyn  – kako bi uštedjeli malo na vremenu pođite metroom do Brooklyna, malo prošetajte oko mosta i probajte sladoled po starom bruklinskom receptu (kao stari ljubitelj sladoleda mogu reći da nije nešto wow ali je OK). I onda lagana šetnjica natrag na Manhattan.

Kip slobode nismo obišli iako mnogi kažu da je i taj izlet zanimljiv. Ali otišli smo na besplatnu vožnju trajektom do Staten Islanda i na toj vožnji, koja traje 20-tak minuta prolazite pokraj Kipa slobode.

Prošetajte kroz čarobnu 5th Avenue sa svim sjajnim izlozima veliki brendova. Na početku ulice nalazi se čuveni Apple Store, naravno sav u staklu, jednostavnog i elegantnog dizajna. Kao veliki obožavatelj Apple brenda ušli smo u svaku prodavaonicu u Njujorku.

Zanimljiva je i kineska četvrt – Chinatown u kojoj možete naći dosta dobrih restorana, jeftinu masažu stopala – što je vrlo ugodno nakon dugih šetnji, te povoljno kupiti suvenire. Uz tu četvrt graniči Little Italy – Mala Italija,  četvrt koja se s vremenom smanjila na samo dvije uličice. Vlasnici Talijani pozivaju vas u svoje restorane, u kojima su karirani stolnjaci i elegantno servirani stolovi magneti za turiste.

Četvrti u kojima bih voljela živjeti da sam u New Yorku su Soho, sa mnogobrojnim umjetničkim galerijama, dizajnerskim buticima i malim trgovinama i brojnim restorančićima, te Tribeca.

Obiđite memorijalni centar “9-11 Memorial”. Posjet je besplatan, samo se morate dan prije prijaviti. Besplatne atrakcije su i Grand Central Terminal, Public Library, Rockefeller Center.

Magnolia cupcakes

Jedna od mojih omiljenih ulica je Bleeker Street puna restorančića, kafića, butika i galerija. U njoj je i Magnolia Bakery u koju svratite da probate čuveni cupcakes.

Kada smo već kod slatkiša moram preporučiti Max Brenner i čokoladna savršenstva koja nudi, ali i Frozen Hot Chocolate u preslatkom kafiću Serendipity, koji je postao poznat kroz istoimeni film.

Konobari – pjevači

Ako ste za nesvakidašnji ručak posjetite Ellens Stardust Diner, restoran u kojem konobari pjevaju dok uslužuju goste. Svi konobari su završili umjetničke akademije i čekaju na svoju veliku priliku, odnosno da dobiju ulogu na Broadwayu. Do tada zarađuju novac pjevajući i radeći u restoranu. Iako hrana nije ništa posebno, atmosfera je odlična, a konobari su izvrsni pjevači.

Još jedno mjesto za šetanje, opuštanje i uživanje je The High Line. Mi smo na udobnim drvenim ležaljkama čak malo i odspavali, i nismo bili jedini.

Amerikanci su veliki ljubitelji sporta i ako imate priliku da gledate neku od utakmica to svakako preporučujem, jer atmosfera je odlična. Mi smo gledali NBA utakmicu Brooklyn Netsa u Barclays areni. Doživljaj je bio nevjerojatan i do sada nikad nisam bila u većoj i boljoj dvorani.

Šoping

Za one koji planiraju šoping mogu obećati da zaista ima sve što poželite. Ako ste u potrazi za markiranom odjećom po povoljnim cijenama onda posjetite jednu od robnih kuća Centuries 21 kojih ima nekoliko u gradu (jedna je npr. preko puta Memorialnog centra 9-11). Cijene markirane odjeće su tu niže nego u drugim trgovinama, jer se radi o nekoj vrsti outleta. Američki brenovi (Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren itd.) puno su jeftiniji nego u Europi. Ako idete u veliku kupovinu najbolje rješenje je Woodbury Common Premium Outlets, mali gradić za šoping koji se nalazi otprilike sat vremena od New Yorka. Putuje se posebno organiziranom autobusnom vezom do tamo i natrag. Za taj šoping treba vam cijeli dan.

Za kupovinu torbi i obuće preporučujem DSW. To je lanac trgovina koji možete naći na više lokacija. Jedna je u blizini Madison Square Gardena.

 Javni prevoz

Najbolje je kupiti tjednu kartu za metro. To je najjednostavniji i najpovoljniji način za kretanje po New Yorku. Vikendima se red vožnje malo mijenja, jer se neradni dani koriste za remont i popravak, tako da se čeka koju minutu duže, a ponekad treba koristiti i drugu povoljnu liniju. Preporuku koju smo i mi dobili rado dijelim dalje. Radi se o milijunskom gradu koji može biti i opasan, pa noću nakon 23 sata obavezno treba uzeti taksi koji nije skup, a sigurno će vas dovesti do odredišta.

Od aerodroma do centra imate vlak i zatim presjedate na metro koji vas opet vodi do mjesta na koji želite stići. Nije komplicirano, a tu su i brojni službenici na postajama, koji će vam rado pomoći.

Zarazno pozitivna energija

Rečenica da je New York cijeli svijet u malom, potpuno je točna. Svi su tu Njujorčani, a svi su od nekamo došli. Vrlo su ljubazni i prolaznici će rado pomoći.

Posebno mi je bila neobična izuzetna ljubaznost konobara i prodavača.

A sve je vrlo jednostavno. Konobari rade na napojnicu, koja je inače obavezna, a iznosi 10 do 20 posto. I naravno, što su ugodniji, profesionalniji i ljubazniji više zarađuju. Slično je i s prodavačima koji dobivaju dodatne bonuse ako kupac na blagajni kaže da im je upravo “taj i taj” pomogao pri odabiru ili kupnji.

Energija tog grada i ljudi koji žive tamo bila mi je zarazno pozitivna. New York je jedan od gradova u koji ću se sigurno vratiti i već znam što bih posjetila. Priznajem da sam jedna od onih mnogobrojnih u svijetu koje je grad opčinio i koji bi satima mogli pričati i pisati o njemu.

 

Piše i snimila Lejla Brčaninović, www.putovanjesnova.com

 Pročitajte još:

PARIZ: Tri dana u gradu ljubavi

BERLIN: Što posjetiti, gdje jesti i dobro se zabaviti

ISTANBUL: Što posjetiti i gdje jesti u metropoli Orijenta

 

 

Print Friendly
Podijeli članak:
Share on Reddit0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on LinkedIn0