Povežimo se na društvenim mrežama

IZAZOVI ODRASTANJA: Danas nije jednostavno biti dijete

djeca

KOLUMNE

IZAZOVI ODRASTANJA: Danas nije jednostavno biti dijete

“Ako postoji nešto što želimo promijeniti kod djeteta, trebamo prvo vidjeti nije li to nešto
što bi možda trebalo promijeniti u nama samima.” Carl G. Jung

Kada, kao roditelj, promatram djecu, njihov razvoj, odrastanje i količinu obaveza i kada pokušam razumjeti razloge za sve veći broj djece kojima je već na početku životnog puta potrebna stručna podrška i pomoć kako bi se lakše nosili sa svojom ljutnjom, frustracijom, strahovima, poremećajem pažnje, usporenim psihomotornim razvojem, nemirom i manjkom koncentracije, tikovima koji signaliziraju nervnu nadraženost i mentalno opterećenje, nameće mi se pitanje; „Koliko su današnje generacije djece drugačije od prethodnih generacija“ ?

Nensi Friszl Zečević, Centar integrativne psihologije

Piše: Nensi Friszl Zečević, mag. psych., Centar integrativne psihologije

Da li se i tada isti broj djece odvajao od svoje majke nakon prvih 12 mjeseci života i već i prije nego što su napravili prve samostalne korake, postali dio odgojnog sustava u kojem postoji vrijeme za igru, vrijeme za hranu, vrijeme za presvlačenje i vrijeme za spavanje ?

Ima li termina za razvoj i poticanje izražavanje emocija?

U gustom rasporedu obaveza odgajateljica, ne postoji termin za razvoj i poticanje izražavanja emocija i ne postoji termin za zagrljaje i poticanje osjećaja sigurnosti i zadovoljstva. Svoje dijete svakodnevno ostavljamo u nemilosti vlastitih emocija, tuge i straha od odvajanja.

Ponašanje koje smatramo neprimjerenim reguliramo uvođenjem discipline što kod djeteta stvara mehanizam potiskivanja vlastitih emocija kako bi izbjeglo kaznu. Takve emocije djeluju izuzetno loše za osjećaj vrijednosti, sposobnost izražavanja mišljenja, a kasnije i na zdravlje buduće, odrasle osobe. Poticanje ranog emocionalnog razvoja, stabilno obiteljsko okruženje i kvalitetno provedeno vrijeme roditelja sa svojim djetetom, zagrljaji i ljubav koju pruža blizina i bliskost primarne obitelji, direktno utječe na daljnji mentalni, psihički i  fizički razvoj i stvara emocionalno zrelo i inteligentno dijete.

Obiteljski savjetnik, Gary Smalley je rekao kako su poticajne riječi od mame i tate, kao prekidači za svjetlo. Dati djetetu poticaj u pravom trenutku života je kao upaliti svjetlo u sobi prepunoj mogućnosti.

Da li je realno da roditelji, u svojoj zahtjevnoj svakodnevnici, razumiju i prioritetno se posvete radu na razvoju dječjih potencijala ? Da li iza izreke „Djeca su naša budućnost, najveće bogatstvo i na njima svijet ostaje“ stoji ozbiljnost i namjera svakog pojedinca da shvati važnost izrečenog ?

Porazni podaci dostupni u Državnom zavodu za statistiku potvrđuju da demografsko stanje u Hrvatskoj nikada nije bilo gore, natalitet je ozbiljno ugrožen i već drugu godinu za redom broj novorođene djece je manji od ikada zabilježenog na našem području, a zemlju godišnje napuštaju tisuće radno sposobnih i aktivnih ljudi. Dozvolimo si na glas postaviti pitanje: „Je li trenutni životni standard i uvjeti u kojima žive djeca adekvatan za njihovo dostojanstveno i sigurno odrastanje“?

Pravo djeteta na sigurno okruženje, edukaciju i igru

U školama i vrtićima nedostaje sapuna i osobnih higijenskih potrepština, djeci se servira nutricionistički neprihvatljiva hrana, smrznuta iz uvoza kojoj je jedini uvjet niska nabavna cijena, u okolini je sve više nasilja, nad djecom i između djece, djeca nisu dovoljno zaštićena u prometu, nastavni plan i program je opširan i zahtjevan što izaziva tjeskobu i stres u sve ranijoj dobi, ne postoji inicijativa za organizacijom interaktivnog rada s djecom u manjim i prilagođenim grupama, ne postoje adekvatna sredstva koja bi osigurala prostor za rad i igru i realizaciju dodatnih aktivnosti koje bi osigurale mnoge dobrobiti razvoja zdrave djece. Djeca bi, neovisno o socijalnom statusu, trebali imati jednaka prava na sigurno okruženje, edukaciju, igru, dodatne aktivnosti i zdravstvenu zaštitu. Tu je potrebna i prilagodba medijskog prostora kroz pažljiv odabir programa namijenjenog djeci, u kojem bi se u potpunosti eliminirale scene nasilja, te bi se uvele kvalitetne edukativne i zabavne emisije.

Vjerujem da možemo biti jednoglasni u jednom. Današnjim generacijama nije jednostavno biti dijete i većina ih dijeli slične izazove.

Neka teološka i psihološka učenja naglasila su zlonamjernu prirodu djece, što često može biti izgovor odrasloj osobi ukoliko se susretne sa izazovnim dječjim karakterom. Međutim, Voltaire, poznati francuski filozof, drugačije je vidio djecu: “Skupite svu djecu svemira; U njima ćete vidjeti samo nevinost, blagost i strah“. U trenutku kada shvatimo važnost pravilnog pristupa nevinom dječjem potencijalu, društvo će se početi razvijati u smjeru zdrave, njegovane i sigurne sredine.

Piše: Nensi Friszl Zečević, mag. psych., Centar integrativne psihologije

Napomena: tekst je izvorno objavljen u sklopu edukativne publikacije Izazovi odrastanja u izdanju Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH

Ilustrativna fotografija: pixabay.com

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: KOLUMNE

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh