Povežimo se na društvenim mrežama

NAUTIČKA PATROLA JUTARNJEG LISTA 2017. Prva posada

Nautička patrola, Milan Ilić

DOBRA PRIČA

NAUTIČKA PATROLA JUTARNJEG LISTA 2017. Prva posada

Piše Mladen Gerovac

Pula, 23.lipnja 2017.  Evo nas na okupu. Cijela prva posada je konačno na brodu. Moja malenkost koja je sve ovo zakuhala i fanatizirala ljude da po najvećem zvizdanu cijele dane provode na gatu, cesti i ulici u potrazi za novinarskim temama. Da more mogu rukom dotaći svakog trenutka, ali nemaju vremena da se okupaju, jer ga provode za laptopom.  Da su im i noći u skučenom brodskom prostoru teške i znojne jer brod nema klime. Da do toaleta i tuševa moraju često hodati i par-sto metara, jer brod nema tank otpadnih voda  a u brodskoj tuš kabini držimo sklopive bicikle, da nikad nemaju nimalo privatnosti, da nemaju slobodnog vremena… I da, taman kada bi nam moglo biti negdje lijepo moramo juriti dalje …  No sve je to rečeno prije polaska – to neće biti uživanje u moru i opušteno krstarenje, već gotovo svakodnevna intervencija mornaričke pješadije: iskrcavaj se, obavi zadatke, vraćaj se na brod i piči dalje!

Na kraju paklenog dana u jurnjavi za temama, Jura navečer u kokpitu broda, kako kaže “prazni glavu” i producira nekada i 3-4 teksta za Jutarnji list

Oko toga dilemu nije imao Riječanin Milan Ilić, iskusan jedriličar, znalac mora, broda i plovidbe, moj dugogodišnji prijatelj, a ovdje je i moj prvi pomoćnik-brodovođa. Milan odlično poznaje Jadran jer ga je bezbroj puta preplovio. Osim toga Milan ima nekoliko rijetkih ljudskih osobina. Miran je i staložen, triput promisli prije nego što nešto kaže ili poduzme. Nikad ga nisam čuo da povisi ton ili da reagira nervozno. On je čovjek s kojim se ne možeš posvađati. Tolerantan je i prilagodljiv, ali odlučan u provedbi kada se radi o brodu i plovidbi. I voli poučiti novake, uostalom bio je instruktor u Nautičkoj akademiji. Oni koji često plove znaju dobro kakva je to blagodat na jednom brodu. Milan je u svakoj posadi faktor mira i stabilnosti.

Tomislav Juranović Jura, sjajan sportski novinar, neumorni tražitelj i refleksni pronalazač tema, udarni i nadahnuti pisac, ukratko – prva reporterska violina i glavni novinarski oslonac Patrole.

Varaždinac Željko Hajdinjak, fotoreporter Cropixa sa 25 godina foto-iskustva, ne ide ni na spavanje bez kamere. Osim toga, Željko nije prvi put na jedrilici, bio je s društvom na krstarenjima, pa će njegovo iskustvo i znanje o plovidbi, brodu i moru biti dobro došla pomoć Milanu i meni.

Nautička patrola, Željko Hajdinjak

Željko Hajdinjak na zadatku s foto-torbom i kompletnim priborom u brodskom gumenjaku – treba brod snimiti izvana

Brodski „mali“

I peti član posade Damjan Raknić. Malo nas je iznenadila njegova pojava.  Štoviše, za sebe mogu reći da sam bio osupnut. Nisam ga upoznao pa ni vidio prije ukrcaja. Nije bio na sastanku svih posada. Član posade je postao „na neviđeno“ .  Djelatnik je web portala jutarnji.hr  pa mu je to bila ulaznica za brod, jer je u organizacijskoj doradi projekta, Patrola dobila internetske ambicije, što znači da nam treba netko i iz te branše. No, rečeno je da je Damjan novinar. Ali ipak nije, barem ne onakav kakav je nama trebao, pa je nezgoda bila trostruka: Damjan je naime visok 205 cm i težak 120 kg što je malo previše i za naš brod od 45 stopa. Drugi problem je taj što nije tvrdi terenski reporter i autor, pa se ne uklapa u previđeno mjesto u posadi koje se zove Reporter II. Treće, Damjan je, prema vlastitom priznanju sasvim antimorski tip. No, što je tu je.

Srušili smo brodski salon te od stola i tapeciranih klupa za osmero ljudi napravili postelju za našeg “brodskog malog”. Budući da se prema vlastitom priznanju dosad  najsigurnije osjećao na čvrstom asfaltu i gradskom betonu te da je prema pasarelama i nestabilnoj morskoj površini odmah izrazio stanovitu odbojnost povjerili smo mu da s gatova anketira nautičare. Njegov reporterski dio ćemo morati odraditi sami. No, Damjan će kasnije u putu preuzeti brigu i o komunikaciji brod Patrole – jutarnji.hr.

Nautička patrola, Damjan Raknić

Damjan Raknić, anketiranje i povezivanje Patrole s portalom jutarnji.hr

Kopnena podrška

Srećom s nama je i jedan vanjski član posade, naša kopnena podrška, vozač Goran Muminović s autom Hanza Medije, s kojim je dovezao iz Zagreba u Pulu Juru, Željka i Damjana. S nama je ostao puna tri dana, pa ono što nismo mogli obaviti sami i s brodom, obavili smo s Goranom i autom. Goran je odigrao glavnu ulogu u snabdijevanju brodske kuhinje svim potrepštinama iz Spara; bio je glavni pomagač kada smo trebali skinuti glavno jedro, odnijeti ga na zadnji kat „torte“ u pulskoj marini, jer jedino smo tamo mogli rasprostrijeti njegovih 50 kvadrata da bi majstor specijalnim postupkom za aplikacije na dakronu zalijepio logotipe sponzora; pomagao je Milanu u lijepljenju logotipa sponzora na bokove broda; sudjelovao je u „instaliranju“ gumenjaka i motora, što smo u zadnji čas dobili angažiranjem vrlo poduzetnog i organiziranog Freda Bobeka i njegove zastupničke tvrtke Honda Marine kao sponzora; bio je pri ruci u organiziranju promotivnog snimanja broda u jedrenju pod sponzorskim aplikacijama dronom u akvatoriju pulske luke…  Hvala Goranu, bez njega bi nam ti prvi koraci Patrole bili puno teži, a u jedinici raspoloživog vremena i neostvarivi.

Sada, kada je sve to napravljeno Goran se može vratiti kući, a mi se konačno možemo baciti na posao zbog kojeg smo sve te dosadašnje muke prošli: na obradu marina anketom, informacijom, reportažom i fotografijom.

Nautička patrola, brod Maslina salon

Sve ovo što je u brodskom salonu plavo, skupa sa stolom koji smo spustili na razinu plavog bilo je kroz  tri tjedna  postelja našeg „brodskog malog“ pa smo tekstove pisali vani

Od Umaga do Slanog

Najprije se javljamo se iz ACI marine Umag a potom slijede ACI marina Pula, Marina Veruda, ACI marina Pomer … Daljnja ruta je: ACI marina Cres, ACI marina Opatija, Marina Punat, ACI marina Supetarska Draga, ACI marina Rab, ACI marina Šimuni, Marina Dalmacija Sukošan, Olive Island Marina – Sutomišćica, otok Ugljan, Marina Kornati Biograd, ACI marina Žut, ACI marina Piškera, ACI marina Jezera, Marina Hramina, Marina Betina, ACI marina Skradin, ACI marina Vodice, Marina Mandalina Šibenik, Marina Kremik Primošten, Marina Frapa Rogoznica, ACI marina Trogir, Marina Kaštela, ACI marina Split, ACI marina Milna, ACI marina Vrboska, ACI marina Palmižana, ACI marina Korčula, ACI marina Dubrovnik te ACI Slano iz koje se javljamo 18. kolovoza i zatim, prema dogovoru s ACI-jem vraćamo brod u njihovu marinu Cres, gdje smo ga upravo i preuzeli.

arnjeg lista "Zlatno sidro 2017"

Zlatno sidro najboljoj marini

I na kraju, marini koja prema ocjenama gostiju osvoji najveći broj bodova pripast će u trajno vlasništvo trofej Zlatno sidro  Jutarnjeg lista za najbolju marinu u 2017. godini. Slijede Priznanje za drugo osvojeno mjesto i Priznanje za treće osvojeno mjesto. Posebno priznanje Jutarnjeg lista pripast će organizaciji koja je ostvarila najveći doprinos u razvoju hrvatskog nautičkog turizma u 2017. godini.

Posebno priznanje MOJA NAJDRAŽA MARINA pripast će marini, u izboru nautičara prilikom odgovora na pitanje iz anketnog upitnika: `U kojoj se marini osjećam najugodnije`. Jutarnji list će dodijeliti posebne zahvalnice zaslužnima za svesrdnu pomoć i podršku organizaciji Nautičke patrole 2017.

Sve nagrade, priznanja i zahvalnice bit će uručene na posebnoj svečanosti odmah po završetku Nautičke patrole.

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: DOBRA PRIČA

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh