KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / DIZAJN / ZELENI STAN: Sobni staklenik i LED svjetiljka u jednom
led svjetlo za biljke

Viseća Mygdal svjetiljka/Izvor: NUI studio

ZELENI STAN: Sobni staklenik i LED svjetiljka u jednom

Sve više je prostora za život i rad bez sunčeve svjetlosti, a futurolozi predviđaju da će ljudi u budućnosti živjeti u kapsulama – na kakvom satelitu, u koloniji na Marsu ili u podvodnim gradovima. I u takvim će prostorima biti potrebne biljke – kao uljepšivači prostora, pročiščivači zraka i kao hrana.

led svjetiljka i biljke

Viseća svjetiljka/Izvor: NUI studio

Dizajnerski dvojac Emilie Lucht i Arnea Sebrantke iz njemačkog grada Kiela htjeli su napraviti zelene lampe za prostore u hotelima i restoranima u kojima nema prozora i dnevne svjetlosti, a otškrinuli su vrata te budućnosti: napravili su LED svjetiljke za koje tvrde da su mali samoodrživi ekosustave u kojima biljke mogu rasti godinama bez sunčeve svjetlosti, bez prozračivanja i bez zalijevanja. Futuristički komplet svjetiljki nazvali su Mygdal, a razvili su zasad dva tipa: viseće i stojeće. Prvi primjerci ovih lampi-staklenika napravljeni su ručno, od puhanog stakla.

Osnova ideje od koje su krenuli je fizikalna sličnost LED rasvjete i sunčeva svjetla. Za stojeći tip svjetiljki razvili su i novo tehnološko rješenje – elektricitet koji napaja LED žarulju na vrhu staklenika od izvora struje ispod lampe ne dolazi kabelom već se provodi električnim konduktivnim premazom na vanjskoj površini stakla. Ova inovacija mogla bi donijeti revoluciju u dizajnu staklenika i stakleničkoj proizvodnji hrane, a zaštita patenta je u tijeku.

stajaća svjetiljka

Stajaća svjetiljka /Izvor: NUI studio

Mygday lampe još nisu u prodaji, a daljnji razvoj koncepta možete pratiti na web-stranici autora NUI studio (http://www.nui-studio.com/ ili na FB 

Komentiraj

Pin It on Pinterest