KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / VRT / Balkonski vrt u IKEA torbama

Balkonski vrt u IKEA torbama

Nakon neutažene čežnje za zelenom salatom koju su 2014. u vrtu nemilice tamanili puževi golaći, Zagrepčanka Renata Hršak odlučila je premjestiti uzgoj salate na terasu na garaži, a usput je posadila još i mahune, krastavce, mrkvu, paradajz i papriku. U duhu recikliranja za taj je pothvat iskoristila staru plastičnu zdjelu, lavor i kantu od JUPOL boje za zidove, kojima je pod dnu izbušila nekoliko rupa.

Salata na balkonu

Salata 

Uz to je kupila još i 3 velike plave IKEA torbe  i napunila ih zemljom. Kako su porozne, nije ih trebalo “dorađivati”, a i bile su jeftine. Jedna Frakta torba stoji 3,90 kn: volumen joj je 71 litru, nosivost 25 kilograma, a dimenzije 55x37x35 cm. Proizvođač je namijenio da se “koristi za šoping, rublje ili držanje stvari”, ali čini se da je upravo u balkonskom vrtu najkorisnija.

U tu najjeftiniju moguću posudu Renata je stavila najjeftiniju zemlju za cvijeće ARO iz Metroa, 40 litara kupovala je za manje od 20 kuna. Nije bilo potrebno posebno prihranjivati biljke i, kao što vidite na fotografijama, povrće je naprosto bujalo.

Mrkva na balkonu

Salatu je tri puta sijala, pa presađivala u drugu torbu. Mrkva je bila bujna, ali kratkog korijena s obzirom da je zemlja ipak bila plitka. Valjalo bi za balkonski uzgoj koristiti kratku i ranu sortu Amsterdam. Posadila je i jednu stabiljku krastavca koja je dala 4 velika ploda, paprike i paradajzi su uspjeli kao i u vrtu, a jedino su se visoke mahune posušile, i to nakon što su dosegle metar visine. Susjed Ivan, ponesen Renatinom idejom, u IKEA torbi uzgojio je čak i krumpir.

– Bio je užitak jesti salatu na kojoj nema odvratnih puževa.

Mrkva na balkonu

Mrkva i paprika

Eksperiment sa povrtnjakom na terasi je potpuno uspio, tako da sljedeće godine godine širim proizvodnju. Planiram još više IKEA gredica, još više salate, a svakako ću uzgojiti i tikvice i patlidžane – najavljuje Renata.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Elizabeth MIllard, vrt u kuhinji

Knjigu o uzgoju klica, povrća i začinskog bilja u kutijama u stanu možete naručiti u našem web shopu ovdje

Pročitajte još:

POVRTNJAK U STANU: Što sijati i saditi na balkonu

Pin It on Pinterest