Povežimo se na društvenim mrežama

Kako nastaniti ptice u vrtu i voćnjaku

Kućica za ptice

VRT

Kako nastaniti ptice u vrtu i voćnjaku

Mnoge vrste ptica, primjerice crvendać, carić, crvenrepka, muharica, bijela pastirica, sjenice… veoma su korisni stanovnici vrta jer se hrane raznim vrstama štetnih kukaca: lisnim ušima, moljcima, rovcima, gusjenicama…

Kako bi se ptice što dulje zadržale u vrtu i tako postale njegove zaštitnice, pripremite im prikladan dom, napravite im kućice u kojima će se gnijezditi, te hranilice koje će ih hraniti tijekom hladnih zimskih mjeseci. Prisutnost pojedinih vrsta ptica smanjit će broj štetnih kukaca. Jedna ptica, naime, pojede tijekom godine dana količinu insekata 100 puta veću od svoje težine. Ptice su, dakle, veoma značajan biološki način zaštite bilja. Kućice za ptice izrađuju se od suhog, zdravog drveta. Daske mogu biti od jele, bora, smreke, hrasta ili johe, debljine 2 cm.

Kako napraviti kućicu

Unutarnji dio kućice treba biti hrapav, a ne uglađen tesanjem, tako da se ptice mogu lakše penjati. Otvor za ulaz ptica (sjenice, brgleza, muharice) treba biti okrugao promjera 3 cm. Za zaštitu od vlage kućica se premaže s vanjske strane lanenim uljem ili firnisom, a preko firnisa bezbojnim lakom.

Gdje postaviti kućicu

Postavljaju se s otvorom okrenutim prema istoku ili jugoistoku. Važno je da u njih ne ulaze niti kiša, koja obično dolazi sa sjeverozapada, niti jako popodnevno sunce.

Kućica ne smije biti otvorom nagnuta prema gore, nego je po mogućnosti treba prčvrstiti na ravno stablo i malo nagnuti prema dolje radi lakšeg otjecanja kišnice, što će kućicu držati suhom.
[ads1]

 

Kućice se postavljaju na visinu od 2 do 3 metra nad zemljom, a ponekad, ovisno o uvjetima, ni niže. Visinu i položaj treba odrediti tako da kućica bude nedostupna miševima i mačkama.

Razmak između pojedinih kućica treba biti 30 metara. Pokušajte postaviti kućice tako da ne budu izložene pogledima. Ptice, kao i čovjek, vole privatnost i mir.

Za hranilice uzmite teglu za cvijeće od terakote, promjera 10 cm. Kroz rupu na dnu tegled provucite destak centimetara čvrste žice.. S vanjske strane tegle na pravite od žice omčicu za koju će se tegla objesiti o granu, a s unutrašnje strane tegle na žicu čvrsto navezite račvastu granu, kao na slici, a na njih namotajte komadiće loja. Ptičice će po zimi sletjeti i pomalo ga kljuckati. Loj je bolja varijanta od špeka jer nije zasoljen.

Piše i snimila: Snježana Ivić /Snimljeno u vrtu Marije FIlipaj i Roberta Kaštelana

 

 Pročitajte još:

PLAN SADNJE: Obiteljski voćnjak s berbom od svibnja do listopada

RUŽE Koju sortu odabrati, kako ih saditi i njegovati

KRUMPIROVA ZLATICA: Kako ju spriječiti i uništiti

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh