Povežimo se na društvenim mrežama

BOB: Sjetva do lipnja, berba do rujna

Bob

VRT

BOB: Sjetva do lipnja, berba do rujna

Bob (Vicia faba) je veoma zahvalna mahunarka koju je lako uzgojiti. Nije osjetljiva na niske temperature (podnosi čak do minus 7 stupnjeva Celzijusa), ne zahtjeva gnojidbu i dobar je susjed drugom povrću.  Za razliku od drugih grahorica bob dobro podnosi stajsko gnjivo, a pripada skupini biljaka koje u plodoredu dolaze treću godinu nakon gnojidbe. U toplijim, primorskim krajevima sije se kao ozima kultura – od listopada do prosinca, a bere od konca ožujka.

U kontinenatlnom djelu Hrvatske sije se, poput graška, od početka ožujka do lipnja, a bere do rujna. Ipak, što se ranije sije bolje uspjeva, pa ako je moguće učinite to već u veljači. Sijete li ga svakih 15 dana, imat ćete cijele godine svježega boba. Sijemo ga ili u jamice (po 5 zrna, kao grašak)  ili u  redove po sjemenku na svakih 10 cm. Razmak između redova i oko jamica neka bude 40 cm.
[ads1]

 

Kao i druge mahunarke obogaćuje tlo dušikom, nakun berbe mahunama se može malčirati tlo oko drugih biljaka, primjerice rajčice i paprike, korijen se ostavi u zemlji i uz njega posade kupusnjače, a sa odsječenim stabiljkama ćete obogatiti kompost.  Bob je lagan za uzgoj, dovoljno ga je jednom okopati, ali ga redovno napadaju lisne uši.  Tretirati ih se može jednodnevnom otopinom koprivnih listova. Radi većih plodova za cvatnje se otkida vrh stabiljke (nakon desetog lista). Mahune se beru kad su mlade. Ostavite li ih na biljci predugo, kada pocrne niti između sjemenki i mahune, gube na hranjivosti. Sjemenke brzo propadaju, pocrne i napadnu ih nametnici.

Bob je starinska vrsta povrća, poznat i cijenjen još od antičkih vremena.  Nažalost, u našim je krajevima gotovo posve nestalo starinsko sjeme boba koji je imao tako mekanu ljusku na bobu, da ga nije bilo potrebno guliti. Sorta koju danas uzagajamo i kupujemo mora se nakon kuhanja oguliti, jer je teška za probavu i onima koji nemaju želučanih problema. Isplati se potruditi doći do stare sorte.

Piše: Agatha Borošak

Foto: Africa/FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte još:

Brza jela od mladoga boba

Artičoka, mladi bob i grašak u proljetnoj juhi

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh