Povežimo se na društvenim mrežama

BOŽIĆNI KAKTUS: Kako postići bogatu cvatnju

Schlumbergera truncata

VRT

BOŽIĆNI KAKTUS: Kako postići bogatu cvatnju

U vrijeme dok još nije bilo popularnih i posvuda dostupnih božićnih zvijezda, naše su bake obožavale božićni kaktus (Epiphyllum truncatum). Još uvijek je taj kaktus čest ukras naših domova – posebno u vrijeme Božića kada raskošno cvate cvjetovima u crvenoj, ljubičastoj, narančastoj, žutoj, bijeloj i ružičastoj boji.

Spada među člankovite kaktuse koji potječu iz Južne Amerike. Njihovi su listovi promijenjeni u zelene i plosnate članke. Brzo rastu – novi člankovit listov i pupovi niču iz starog članka – posljednjeg u nizu. Lako se razmnožavaju – svaki članak ima svoj korijenčić. Dovoljno ga je staviti u vlažni pijesak i za dvadesetak dana će se ukorijeniti, pa ga možete presaditi u lončanicu sa zemljom za kaktuse.

Njega i održavanje tijekom Božićnih blagdana

Zygo Cacti

Zygo Cacti 

Cvatu u rano proljeće i zimi. Za božićnu dekoraciju ih kupujemo od konca listopada, kada su biljke pune pupova. Božićni je kaktus veoma tolerantan što se tiče temperature i vrste grijanja, dobro će podnijeti bilo koji prostor koji ste mu namijenili. Najbolje je staviti ga na policu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani, gdje je zaštićen od jakog podnevnog sunca. Ako ga držite u dnevnom boravku ili drugoj sobi u kojoj je temperatura iznad 18 stupnjeva Celzijusovih, bogatije će cvasti.

Božićni kaktus nije pravi kaktus, pa mu treba više vlage nego kaktusu. Zato ga zalijevajte kad god je supstrat suh na dodir, te ga redovno gnojite, barem svaka dva tjedna, gnojivom za sobno cvijeće ili posebnim gnojivom za kaktuse i sukulente.

[ads1]

Kako postići da nam božićni kaktus ponovno procvate?

1. Nakon cvatnje, kaktusu je potreban period mirovanja od otprilike dva mjeseca, nakon čega će u proljeće ponovno cvasti. Kad ocvate ponovno mu treba osigurati period mirovanja tijekom kojeg mu osigurajte boravak u sjeni i na nižim temperaturama (12 do 15 stupnjeva Celzijusovih), uz malo zalijevanja, tek toliko da se ne osuši, bez prihranjivanja gnojivom.

Božićni kaktus

Božićni kaktus

2. Sa toplijim danima proljeća, kad više nema mrazeva, premjestita ga van – na sjenovito mjesto, redovno ga zalijevajte i gnojite, ponovo će se rascvasti. Za velikih ljetnih vrućina treba mu i orošavati listove.

3. Koncem rujna kaktus ponovo unesite u kuću, u hladniju prostoriju, na temperaturu od 12 do 15 stupnjeva Celzijusovih. Pripremite ga za ponovnu cvatnju tako da mu skratite vrijeme boravka na svjetlosti (sklanjanjem u mračnu prostoriju ili pokrivanjem). Smanjite zalijevanje, tek toliko da se biljka ne osuši, i nemojte prihranjivati. Tu neka miruje tijekom dva mjeseca. Kad se ponovo pojave pupoljci, pojačajte zalijevanje, počnite s redovitom prihranom i premjestite ga u topliji prostor, ali ne na direktno sunce. Temperatura ne smije pasti ispod 12 stupnjeva.

Božićni kaktus4. Božićni kaktus presađujemo svake 2-3 godine, kada mu lončanica postane premalena. Najčešće to činimo na proljeće, ali to nije uvijet uspješnog rasta. Potrebna mu je ocjedita zemlja, primjerice supstrat za kaktuse i sukulente.

Tekst priredila: Agatha Borošak/blog Zeleni prsti

Fotografije: Zeleni prsti

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh