KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / VRT / CVIJEĆE NA BALKONU: Harmonična eksplozija boja (FOTO)
Balkonsko cvijeće

Sklad raznogojnih surfinija

CVIJEĆE NA BALKONU: Harmonična eksplozija boja (FOTO)

Ako želite svoj prozor, balkon ili terasu pretvoriti u skladan i raskošno obojan cvjetni raj, pred vama je prvo pomno planiranje, a tek onda odlazak u rasadnik i kupnja biljaka. Kako bi ugođaj bio jednako lijep tijekom cijele godine, pri planiranju sadnje i izboru biljaka trebate obratiti pozornost na vrijeme cvatnje, boju, oblik i visinu biljaka, trajnost zelenila te zahtjeve biljke za svjetlošću, vodom, zemljom, otpornost/osjetljivost na vjetar, dubinu korijena…

Crveno žute begonijePravila odabira cvijeća i lončanica

Pri planiranju krenite prvo od boja i kolorita koje želite. Koloritnu raznolikost ili jednobojnost, kontraste ili harmoniju, postići ćete i bojama posuda u koje biljke sadite i izborom biljaka prema njihovoj boji. Pritom se mogu kombinirati ne samo po boji cvjetova nego i po boji i prošaranosti listova. Osim o vašim željama bojenje prostora biljnom kompozicijom ovisi i o okolini u koju ih postavljamo, odnosno o boji i teksturi zidova, ograde, rubova prozora i slično.

Općenito vrijedi savjet da ne treba odabrati cvijeće iste boje kakvi su i zidovi u pozadini, primjerice uz bijeli zid ne pristaju bijela lončanica i bijeli cvjetovi. Cijeli prostor će postati monoton, a biljke će ostati “nevidljive” umjesto da privlače pogled.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANajbolji dojam razigranosti prostora postići ćete kontrastima: primjerice ispred svjetle pozadine posadite plave, vatrenocrvene, ljubičaste i narančaste cvjetove. Uz tamniju pozadinu koristite svjetlije boje: ružičastu, žutu ili svjetloplavu. Boje biljaka mogu se birati i prema osvjetljenosti i osunčanosti položaja po načelu: svjetliji i sunčaniji položaj – tamnije boje biljaka.

 

Pri ozelenjavanju balkona i terasa važno je dobro odabrati vrstu biljke prema strani svijeta, vjetrovitosti položaja, osvjetljenosti… Južna strana svojom osvjetljenošću i osunčanošću pogoduje bilju. Istočna i zapadna strana uglavnom su dobre, a sjeverna zbog nedostatka sunca i izloženosti jačim vjetrovima pogoduje samo nekom bilju.

Piše: Agatha Borošak

Fotografije snimila Ana Herceg za putovanja po Irskoj, Engleskoj i Škotskoj

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Pin It on Pinterest