Povežimo se na društvenim mrežama

Koje su vrste dobri susjedi – zaštitnici

kupus

VRT

Koje su vrste dobri susjedi – zaštitnici

Združivanje biljaka jedan je od prirodnih načina zaštite bilja, nastalo kao rezultata dugogodišnjeg rada i iskustva vrtlara. Evo koji su najčešći dobri parovi u povrtnjaku:

SALATA I ROTKVICA 

Ove dvije vrste povrća jedna uz drugu uspijevaju izrazito dobro. Salata će također dobro uspijevati s koprom, graškom, porilukom korabom, radičem lukom ili rajčicom. Nemojte je saditi blizu celera ili peršina jer uz njih ne raste tako lijepo.

MRKVA I LUK 

Mrkva i luk zajedno na gredici zaustavljaju napad mrkvine odnosno lukove muhe koja može uništiti cijeli urod. Mrkvini dobri susjedi su i salata, radič, češnjak, kopar, poriluk ili rajčica.

KUPUSNJAČE I KADULJA 

Aromatične biljke, kao kadulja, ružmarin, timijan i mažuran svojim mirisima iritiraju kupusnog bijelca. Uz ove biljke ovaj štetni leptir neće naći kupusnjače i neće moći odložiti svoja jaja. Kupusne muhe će također zbog njihovog jakog mirisa izbjegavati sve vrste kupusnjača koje bi inače rado napale.

JAGODE I PORILUK

Jagode su podložne gljivičnim oboljenjima pa lako obole od, primjerice, sive plijesni. Sva gljivična oboljenja jagoda mogu se spriječiti ako se između jagoda posadi poriluk. Također će koristiti i češnjak ili luk kozjak.

KORABICA I CRNI KORIJEN

Korabica i crni korijen su dvije vrste koje izrazito dobro štede prostor dok zajedno rastu.Tako dok se koraba razvija treba nadzemni prostor, a crni korijen ide u dubinu. Ovakvo združivanja i jednom i drugom povrću omogućuje i zdrav rast.

KRASTAVCI I CIKLA

I ove dvije vrste se vole. Krastavci se mogu sijati i s koprom, češnjakom, kupusnjačama, celerom, salatom ili lukom. Nepoželjni susjedi krastavcima su radič, rotkvica i rajčica.
[ads1]

 

KUPUS I GRAŠAK

Razvoj i rast kupusa se harmonizira s graškom. Kupus kao susjede podnosi i grah, mahune, krastavac, salatu, poriluk, radič, špinat i rajčicu. Loši su mu susjedi mrkva, luk i češnjak. Kupus svake godine posadite na drugoj gredici.

ŠPINAT I CELER

Iznimno zdravo združivanje nastaje pri zajedničkoj sadnji špinata i celera. Jaki miris celera odbija sve značajnije štetočine. Špinat i celer se također dobro slažu s kupusnjačama, korabicom, visokim grahom i rajčicom.

 

 Piše i snimila: Snježana Ivić

Pročitajte još:

Gnojivo od kopriva i gaveza – zdravo i besplatno

Kako pripremiti kompost

KOPRIVA: Recepti za lijek, ljepotu kože i kose, hranu i vrt

 

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh