Povežimo se na društvenim mrežama

Gnojivo od kopriva i gaveza – zdravo i besplatno

gavez

VRT

Gnojivo od kopriva i gaveza – zdravo i besplatno

Umjetn gnojiva  nisu zdrava, a i skupa su, pa eto dva argumenta da u svome povrtnjaku što više koristite prirodna i posve besplatna tekuća gnojiva od koprive i gaveza. Najrasprostranjenija je uporaba zelenog gnojiva od koprive, koje je bogato dušikom, ali ukoliko dodate i gavez, kojega kao i koprive ima tijekom cijele sezone vegetacije u povrtnjaku, obogatit će ovu prihranu kalijem.

Način pripreme gnojiva, razrjeđivanje i priprema su jednaki, stoga u našem povrtnjaku u jednakim omjerima koristimo mješavinu gaveza i koprive. Možemo ga koristiti i pripravljati zajedno ili odvojeno.

Priprava je jednostavna

Mlada kopriva

Mlada kopriva u ožujku

U plastičnu posudu se na 1 kg nasjeckanih usitnjenih svježih listova nalije 10 litara vode. Ostavi se na sunčanom mjestu, pokrije samo mrežom kako bi bilo zraka za fermentaciju te se jednom dnevno otopina miješa. Praktično je nasjeckane biljke staviti u mrežastu vreću za krumpir koju ćemo onda svezanu potopiti u vodu i svakoga dana prevrtati. Na taj način dobit ćemo tekućinu prikladnu za zalijevanje rozetom kante za zalijevanje, a fermentiranom masom lišća možemo malčirati tlo oko biljaka ili ju dodajemo u kompost.

Tekuće je gnojivo spremno za uporabu nakon tri tjedna. Razrjeđuje se vodom u omjeru 1 : 10, a biljke se zalijevaju jednom tjedno. Ako ga koristimo za gnojidbu gredice prije sjetve, primjenjuje se nerazrijeđeno. Čuva se na hladnom mjestu kako bi se izbjeglo ponavljanje fermentacije, pa se može koristiti tijekom cijele godine.
[ads1]

 

Što gnojiti a što ne

Zeleno gnojivo od koprive i gaveza potiče razvoj kloforila i proces fotosinteze. Izvrsno je za prihranu raznih biljnih vrsta, ali posebno onih plodovitih.

Jedine kulture koje ne podnose dušično gnojivo od koprive su grah, grašak, luk i češnjak te rajčica.

Redovno gnojenje u povrtnjaku zahtjevaju: tikvice, bundeve, patlidžan,  paprika, kupus, kelj, brokula, karfiol, prokulica.

Piše: Agatha Borošak

Fotografije: Snježana Ivić

Vojvodic 1.0Pročitajte još:

Kako se radi gavezova mast – najbolji prirodni lijek za bolove

KOPRIVA: Recepti za lijek, ljepotu kože i kose, hranu i vrt

Kako pripremiti kompost

 

 

 

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh