Povežimo se na društvenim mrežama

Kako u vrtu uzgojiti tepih mirisnih ljubica

Šumske ljubice

VRT

Kako u vrtu uzgojiti tepih mirisnih ljubica

U rano proljeće ljubice daje prekrasan ugođaj u vrtu koji se tek budi. Obično se sade u sjenitom dijelu vrtu, a mogu rasti i u loncima.

Najčešće su vrste ljubica Viola odorata (mirisna ili vrtna ljubica) od koje su dobiveni i brojni hibridi, potom Viola reichenbachiana (šumska ljubica) i Viola riviniana (rivinijeva ljubica). Niska je biljka, širi se tlom vriježama u visini trave, listovi su srcoliki, a cvjetovi osebujnog oblika sa 5 latica: 4 su latice jednake, a peta, koja je šira od ostalih, visi prema dolje. Cvate u bijeloj i raznim nijasama ljubičaste boje.

Ako želite imati tepih mirisnih ljubica u vrtu, to ćete lako postići jer se brzo šire, a sadimo ih na međusobnoj udaljenosti od 30 centimetara.  Uzgajaju se iz sjemena, reznicama, izbojcima ili dijeljenjem, tijekom cijelog razdoblja vegetacije: u jesen sijanjem, od proljeća do kasnog ljeta reznicama, izbojcima i dijeljenjem.

U ranu jesen sijemo, u rano proljeće presađujemo
Sijemo u ranu jesen u pripremljene posude sa kompostom koje pokrivene staklom ili agrofolijom ostavljamo preko zime ili u kutu vrta ili u hladnom klijalištu maksimalne temperature 7 stupnjeva Celzijusovih. Čim u proljeće prestanu mrazevi presađujemo ih na stalno mjesto koje smo im namijenili u vrtu na međusobnoj udaljenosti 30 centimetara. Ljubice će se proširiti i ispuniti tu cijelu površinu. Kod presađivanja u vrt pripazite da budu čvrsto utisnute u zemlju i dobro ih zalijte.

U rano proljeće uzimamo reznice, u kasno proljeće presađujemo

U rano proljeće od biljaka roditeljica uzimamo reznice s malim komadom korijena. Prvo ih posadimo u posude sa komposotom, a u kasno proljeće, kad ojačaju presađujemo ih na stalno mjesto u vrtu.
[ads1]

 

U kasno proljeće presađujemo izbojke

Izbojci se ljubicama odstranjuju u kasno proljeće, a potom ih odmah presadite na stalno mjesto u vrtu. Možete ih odstraniti i na jesen, presaditi u lonce koje ostavite prezimiti u hladnom klijalištu, a u proljeće ih iznesite na toplo mjesto iza prozora gdje će brzo procvasti.

U rano ljeto dijelimo i presađujemo velike biljke

U rano ljeto nakon završene cvatnje možete velike i dobro raširene biljke izvaditi iz zemlje i razdijeliti, pa presaditi na stalno mjesto u vrtu.

Ljubice u loncima

Ako ste posadili ljubice u loncima, prihranjujte ih tekućim gnojivom, prema uputama proizvođača. Ljeti lonce premjestite na sjenovito mjesto u vrtu, a zimi u hladno klijalište uz maksimalnu temperaturu od 7 stupnjeva Celzijusa i uz redovno zalijevanje. U rano proljeće unesite ih u stan, brzo će procvasti i zamirisati.

Kako kandirati cvjetove ljubice

Cvjetovi ljubice zbog mirisa su bili voljeni u prošlosti: ljubica je u staroj Grčkoj bio cvijet božice ljubavi Afrodite i simbol glavnog grada Atene. Koncem 19. stoljeća dame su buketiće ljubica koristile kao ukras toaleti, pa su se u to vrijeme uzgajala polja ljubica, a postojale su i prodavačice ljubica. Danas se ljubice koriste u industriji parfema, a posebno i kao dekoracija hrane – bilo kao svježe na salatama i u pićima, ili kandirane kao ukras tortama i drugim desertima. Postupak kandiranja je veoma lagan: umutite snijeg od bjeljanjaka, ne previše čvrsto, pa kistom namažite bjelanjak sa svih strana po suhom cvijetu. U maleno cjedilo za čaj stavite šećera u prahu pa ga posipajte po cvijetu ljubice sa svih strana. Bjelanjak je prozirno ljepilo koje će držati šećer na cvijetu.

Piše: Agatha Borošak Snimila: Snježana Ivić

Pročitajte još:

RUŽE Koju sortu odabrati, kako ih saditi i njegovati

TRAVANJ U CVJETNJAKU: Sijanje, sadnja lukovica i gomolja

CVIJEĆE NA BALKONU: Harmonična eksplozija boja (FOTO)

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh