KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / VRT / Kako uzgojiti i jesti peruansku jagodu
andska jagoda

Foto: blog Zeleni prsti

Kako uzgojiti i jesti peruansku jagodu

Andska jagoda ili peruanska vučja jabučica (Physalis peruviana) naziva se i „ljubav u kavezu“ jer slasna narančasto-crveni plod promjera 1-2 cm sazrijeva unutar svojevrsnog oklopa koji izgleda kao mrežasti lampion. Poznata je i kao Inka ili Astečko voće, a omiljena je u južnoameričkoj kuhinji i kao voće i kao povrće: jede se kao sirovo voće, a dodaje se u povrtne salate i kuha u salsama koje se poslužuju uz tortilje, suši se, ukuhava u džemove i miksa u sokove, može se zamrzavati poput jagoda ili borovnica, dodaje se kao ukras desertima, a peku se i pite od andskih jagoda.

Kod uživanja svježih andskih jagoda važno je da budu potpuno zrele, kad se zaštitni lampion oko njih posve posuši i počne raspadati. Ako nisu potpuno zrele, mogu izazvati želučane tegobe. Sadrže vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 i polifenole, a istražuje se njena protuupalne i antioksidativna svojstva, pa je sve popularnija i kao ljekovito voće.

Andska jagodaIz porodice je Solanaceae poput rajčice, krumpira ili patlidžana. Svaka biljka da 100 do 150 veoma ukusnih plodova, nešto većih od trešanja, a unutrašnjost im je puna sitnih sjemenki kao kod rajčica. Slatkasto-kiselog su okusa, kojim podsjećaju na naranče i jagode. Na tržištu se nalazi više sorti. Primjerice, Physalis preciosa koja je u odnosu na običan Physalis intenzivnije boje i slađeg okusa koji podsjeća na mješavinu manga, ananasa i marakuje.

Sadimo ih i njegujemo kao rajčicu

Sije se već u rano proljeće, najbolje već u veljači, u toplim, zatvorenim prostorima, na svjetlom mjestu. Tako rana sjetva važna je kako bi čim prije počele cvasti tako da plodovi dospiju prije mrazeva. Na tržištu su u ponudi i sadnice, koje se od sredine svibnja mogu presađivati na otvoreno.

Poput paradajza, uspijevaju i na vrtnim gredicama, i u loncima i koritima na terasama i balkonima. Dobri susjedi su joj mrkva, salata, peršin i luk.

Samooprašne su: oprašuju ih pčele, bumbari i vjetar. Vole humusnu zemlju, važno im je dovoljno vlage, i zračne i u zemlji, te gnojiva, osobito im je potreban kalij. Sadimo ih i održavamo kao paradajze, na sunčanim gredicama, uz privezivanje plodnih grana na pritku, kako se ne bi slomile pod težinom plodova. Sadne jamice trebaju biti dubine 30-40 cm, razmak između redova treba biti 80-100 cm, a u redu između dvije stabiljke 70 cm. Na dno sadne jamice stavimo šaku stajskog gnojiva i zastremo ga slojem zemlje, a tek onda na to položimo sadnicu andske jagode. Ukoliko sadite s kompostom, stavite ćete ga na dnu jame i u njega položiti biljku.

Plodovi dozrijevaju 3-4 mjeseca nakon sadnje – beremo ih od kolovoza pa sve do konca listopada. Možemo ih nekoliko dana držati u hladnjaku, a za zimu se mogu i zamrznuti ili osušiti.

Recept za sušene andske jagode sa cimetom

sušene andske jagodeSastojci:

2/3 šalice šećera

2 žlice cejlonskog cimeta u prahu

8 šalica prepolovljenih andskih jagoda (oko 2,5 kg)

Priprema: Šećer i cimet promiješajte pa ih pospite pod prepolovljenim andskim jagodama,dobro promiješajte i složite u sušilicu voća ili na protvan koji stavite u pećnicu da se suše na oko 100 stupnjeva Celzijusa.U pećnici ih ostavite preko noći – ujutro će biti kao slatke suhe grožđice. Sušene andske jagode čuvajte u staklenoj posudi ili ih zamrznite. Koristite ih kao druge suhe bobice – primjreice, kao dodatak zdravom doručku – uz kuhanu prosenu kašu, uz mueslije ili granolu, kao dodatak energetskim pločicama.

Pišu: Snježana Ivić i Alenka Kolenc – blog Zeleni prsti

sušene andske jagodeFotografije: blog Zeleni prsti

 

 

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest