Povežimo se na društvenim mrežama

PLAVA PRESLIČICA: Proljetni plavoljubičasti oblak u vrtu

plava presličica grm

VRT

PLAVA PRESLIČICA: Proljetni plavoljubičasti oblak u vrtu

Plava presličica (lat. Muscari Botryoides) jedna je od popularnih lukovica koja cvate u proljeće. Iako joj ime sugerira plavu boju, cvjetovi mogu biti i grimizni i bijeli, ali rjeđe. Cvate u rano proljeće, u ožujku i travnju. Sadi se na sunčano do polusjenovito mjesto, u propusnu i plodnu zemlju. Iz lukovice rastu tanki listovi visine 10 do 15 cm,  te  stapka 10-tak cm visine na kojoj je grozd cvjetića plavoljubičaste boje. Gornji cvjetovi stoje horizontalno, a donji vise.

plava presličica

Plave presličice raštrkane u travnjaku / Foto: Snježana Ivić

Koriste se u vrtu na više načina. Mogu biti raštrkane u travnjaku, kao što bude i jaglac. Travu  u tom slučaju kosite nakon što ove proljetnice ocvatu.

Posadite ih možete i u grupi, primjerice uz zidić. Lukovice se sade po općenitom pravilu: na dubinu 3 puta veću od duljine lukovice, međusobnog razmaka 2 puta većeg od promjera lukovice. Ako želite proljetni plavoljubičasti oblak u vrftu, posadite grupu od najmanje 10 lukovica. Vodite računa da će se s vremenom one će se na tom mjestu i raširiti.

Plava presličica sadi se i uz rubnjake, te u cvjetnim gredicama sa ostalim lukovičastim proljetnicama: uz narcise, tulipane, zumbul i đurđice. Plava presličica i đurđica, kao najniže među njima, a kontrastnih boja – jedna bijela, a druga duboko plava, bit će s prednje strane te cvjetne gredice.

[ads1]
Lukovice plave presličice ne treba nakon cvatnje vaditi i ne zahtjeva posebnu njegu, osim proljetne prihrane kompostom ili gnojivom. Tijekom proljetne cvatnje ih, ako je sušno vrijeme, treba zaliti.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh