Povežimo se na društvenim mrežama

POVIŠENE GREDICE: Vrtlarenje na savršenoj zemlji

povišene gredice

VRT

POVIŠENE GREDICE: Vrtlarenje na savršenoj zemlji

Ako oko kuće imate mjesta za uzgoj biljaka, ali je zemlja loše kvalitete, ili  biste se željeli baviti vrtlarstvom ali se teže krećete i  saginjete, u oba su slučaja rješenje za vas povišene gredice: ograđen prostor  visine  do 100 cm, ispunjen kvalitetnom zemljom pomiješanom s kompostom u kojoj možete saditi razičite vrste biljaka – povrće, cvijeće, voće, začinsko bilje…

povišena gredica, zmag

Povišena gredica na recikliranom imanju ZMAG-a u Vukomeriću kod Velike Gorice /Foto:www.bohoho.net

Prednost podignutih gredica u odnosu na obične gredice:

 1. zemlja se u njima brže zagrijava od one u tlu pa je moguća ranija sadnja i povrće ranije dospijeva
 2. zbog bolje drenaže i prozračnosti te veće kvalitete tla biljke se mogu saditi gušće
 3. zimi ih je lako prekriti tzv. tunelom odnosno agrofolijom i pretvoriti u plastenik
 4. lakše ih je obrađivati ne samo zato što nije potrebno saginjanje, već se uređuju i na takvoj širini da je svaki dijelić gredice lako dostupan vrtlarevoj ruci bez ulaska na gredicu i gaženja zemlje. Preporučena širina gredice bit će do 200 cm, a ako je dostupna za rad samo s jedne strane onda 80 – 100 cm (primjerice uz zid). Moguće je urediti ju i kao ključanicu, kao što, primjerice možete vidjeti na fotografijama sa ZMAG-ovog recikliranog imanja u Vukomeriću uređenog po principima permakulture (Izvor: http://www.bohoho.net/povisene-gredice-zasto-ne/)
 5. na povišenim gredicama manje je korova jer ih je plijeviti, posađenom povrću je olakšan razvoj i zakorijenjivanje pa za korov i nema mjesta
 6. ako su lijepo uređene od materijala koji su skladni okolišu, mogu biti dekorativne u vrtu
 7. zemlja je rahla jer obrađuje se bez gaženja po njoj, pa je pogodna za organsko vrtlarenje uz malčiranje i sa prozračivanjem zemlje (bez prevrtanja tla štihanjem ili oranjem)
 8. povrće u povišenim gredicama lakše je zaštiti od najezde puževa golaća (vidi link: )a mogu se zaštiti i od voluharica i krtica ako se na dno gredice ispod tla poslože kameni obluci ili kamene ploče… kroz koji neće moći rovati.
povišena gredica ZMAG

Povišena gredica na recikliranom imanju ZMAG-a /Foto: www.bohoho.net

Nedostaci podignutih gredica:

 1. potrebno je dodatno početno ulaganje u materijal – prirodno drvo, kamen, opeka, pocinčani vijci, metalni okovi, rad…
 2. teže zadržavaju vlagu i zahtjevnije su za zalijevanje od običnih gredica, bez obzira što ih malčem štitite od sušenja
 3. poželite li promijeniti raspored gredica u vrtu, imat ćete više posla sa uklanjem povišenih gredica nego samo preoblikovanjem običnih gredica na tlu

Kako napraviti povišene gredice

povišene gredice

Priprema za izradu okvira povišenih gredica i sanduka za sadnju od drvenih dasaka/Foto: Alen Šilobod

Prvi korak pri uređenju povišenih gredica je odabir mjesta u vrtu – po mogućnosti neka bude sunčano, zaštićeno od vjetra i ravno. Isplanirajte unaprijed veličinu i širinu gredica te dubinu i raspored, na način da se oko i između gredica možete kretati noseći alat, a optimalno bi bilo da mogu proći i tačke.

Ako je tlo ispod gredica plodno, preštihajte ga i očistite od trave, korova i korijenja – gredica može biti visoka samo 15 cm, jer će korijen biljaka rasti u tlo ispod.

povišene gredice

Foto: Alen Šilobod

Ako je tlo glineno i tvrdo, tada dno povišene gredice zaštitite kamenjem, geotekstilom, novinskim papirom ili kartonom, pa naspite dobru zemlju i kompostu kojima će biljke rasti. Za uzgoj salate, mrkve, rotkvica, rokule, radiča, špinata.. bit će dovoljna visina gredica od 30 cm. Za mrkvu, peršin, celer, grašak, bob, jagode, niske mahune, niski grah… neka bude 40 cm, a za rajčicu, tikvice, patlidžan, papriku, kupusnjače, krastavac, maline… neka bude 50 cm i više. Prilikom izrade gredica posebno obratite pozornost da su sve stranice okvira iste visine i da površina gredica bude ravna. Ne bude li, voda će se slijevati i skupljati na nižem dijelu gredice, što može dovesti do truljenja. Ako je tlo neravno, dno gredice možete izravnati dodajući kamenje, karton ili novinski papir.

povišena gredica

Ranojutarnja berba paradajza na povišenoj gredici kod Bregane/Foto: Alen Šilobod

Odaberite materijal za izradu gredica – neka bude prirodni materijal, koji neće uslijed vlage brzo propasti, a nije obrađivan kemikalijama koje bi se mogle otpustiti u tlo i zatrovati biljke koje uzgajate. Staro i trulo drvo izbjegavajte jer će privući mrave. Za spojeve drva koristite pocinčane vijke ili okove, a samo drvo možete zaštititi i tako da donjim rubom ne bude u zemlji nego iskopajte žlijeb i ispunite ga šljunkom, pa se voda neće nakupljati. Također, drvene okvire s unutrašnje strane možete zaštititi oblogom od PVC folije (koja ne smije prekrivati tlo ispod gredice).

Prije podizanja gredica obradite tlo ispod njih štihačom ili motokultivatorom, po potrebi pokrijte zaštitnim slojem kamena, geotekstila ili kartona. Kad su okviri gredice podignuti provjerite jesu li ravni, pa ih vodeći o tome računa ispunite zemljom i kompostom, a možete dodati i zreli stajnjak. Suština povišene gredice je da je to gredica sa savršenom zemljom.

Piše: Snježana Ivić

Fotografije: Alen Šilobod i blog www.bohoho.net

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh