Povežimo se na društvenim mrežama

POVRTNJAK U STANU: Što sijati i saditi na balkonu

Povrtnjak u žardinjeri

VRT

POVRTNJAK U STANU: Što sijati i saditi na balkonu

Ako živite u stanu i nemate okućnicu koju biste mogli pretvoriti u povrtnjak, već i balkon okrenut prema jugu bit će dovoljan da postanete uzgajivač povrća i začinskog bilja. Nemojte pri tome dvojiti između raznog cvijeća, kao mirisnog ukrasa balkona, i povrća i začinskog bilja koje ćete koristiti u kuhinji, jer i korisno bilje može biti ukrasno različitim oblicima i bojama plodova i lišća i mirisima.

Hrana, ukras i repelent

Bosiljak

Bosiljak u tegli – repelent za komarce

Osim što ćete uvijek pri ruci imati nešto vaše i svježe za gricnuti, biljke na balkonu doprinijet će ugodnijoj mikroklimi u stanu, rajčice će djelovati kao repelent za muhe, a bosiljak i za komarce. Vrtlarenje na balkonu manje je zahtjevno od onog pravog – manja površina zahtijevat će manje pljevljenja, zalijevanja, okopavanja… a opet će vas zabaviti toliko da bude antistres hobi aktivnost. Biljke u posudama i u balkonskom okružju zalijevat ćete češće nego da rastu u vrtu – ljeti i ujutro i navečer, obavezno sa odstajalom vodom. Uredno ih plijevite i njegujte, prignojavajte tekućim bio-gnojivom za povrće, berite plodove čim sazriju i otkidajte požutjelo i oštećeno lišće.

Kakav balkon i posude za cvijeće trebate

Elizabeth MIllard, vrt u kuhinji

Knjigu o uzgoju klica, povrća i začinskog bilja u kutijama u stanu možete naručiti u našem web shopu ovdje

Prije nego krenete planirati svoj balkonski povrtnjak utvrdite imate li osnovne uvijete:

– balkon na kojem ćete uzgajati povrće treba biti dovoljno dugo izložen suncu – najmanje šest sati tijekom dana

– blizina velike prometnice nije pogodno mjesto za uzgoj biljaka koje biste željeli koristiti za jelo

– posude u kojima ćete uzgajati povrće trebaju biti dublje, što će omogućiti razvoj korijena i rast i plodnost biljke

Posude mogu biti lončanice ili sandučići, mogu biti drveni, ručne izrade, zemljani, od terakote ili plastični, a koriste se i čvršće PVC vreće ispunjene zemljom u kojem povrće raste. Pripremit ćemo ih tako da na dno stavimo neki porozni materijal koji će služiti kao drenažni sloj, primjerice sitnije krhotine polupane glinene posude za cvijeće, a potom do vrha posude naspemo vrtnu zemlju odnosno kompost. Začinsko bilje može rasti u manjim lončićima koje ćete objesti na ogradu balkona ili na zidnim nosačima, a po podnoj površini rasporedite dublje lonce odnosno sanduke (50 – 100 cm) u kojima će rasti povrće s dubljom korijenskom masom.

Izbor sorti za uzgoj

Što i koliko povrća i začina uzgajati na balkonu ovisit će o tome koliko imate mjesta na balkonu za lonce i koliko je slobodnih zidnih površina odnosno balkonske ograde uz koju se povrće može penjati. Uzgajati na balkonu možete praktički sve – od mahuna i graha do cikle, mrkve, zelene salate i rikule. Izbor sorti za uzgoj ovisit će o vašem ukusu i kulinarskim potrebama, a mi vam predlažemo da svakako uključite ove:

Od začinskih je biljaka na balkonu i stalno pri ruci dobro imati: luk vlasac, peršin, kopar, timijan, kadulju, ružmarin, bosiljak i metvicu, čije listove ćete brati i koristiti cijele godine. Osim kopra, sve druge navedene začine kupite kao presadnice na tržnici ili u vrtnim centrima pa ih koncem travnja odnosno početkom svibnja posadite na svom balkonu, u lonce promjera namanje 15 cm. Sve osim kopra i bosiljka može i prezimiti, pa i peršin koji će sljedećeg proljeća još dati zelenih listova za juhu.

TomTato

TomTato – križanac paradajza i krumpira /Izvor: http://zeleni-prsti.blogspot.hr

Od povrća su za balkonski uzgoj najkorisniji salatni krastavac, paprika i paradajz te tikvice – dospjevaju kroz cijelo ljeto do rane jeseni obiljem plodova, a možete ih uzgajati iz presadnica, pri čemu birajte rane sorte manjih plodova, koji brže dospjevaju. Redovne ih berite – to će potaknuti rast novih plodova.

Krastavac držite u loncu uz zid na kojem mu priredite mrežicu ili drvene ljestvice na koje se može penjati vriježama.

Od paradajza odaberite šeri rajčicu i rani jabučar, sitnijih plodova koji brže zriju. Posadite ih u dubljem loncu (70 do 100 cm) pognojite i poduprite visokim kolcem kao da sadite u vrtu, a kako raste privezujte ga nježno trakicama tkanine ili konopom. Osim prvog zaperka koji ostavljate kako biste imali dvije plodne grane, ostale zaperke pomno i redovno otklanjajte. Na fotografiji koju smo preuzeli s bloga Zeleni Prsti je križanac cherry paradajza i krumpira (nije GMO), namijenjen uzgoju u loncima. Treba potporanj do 2,5 metra visine, a tijekom sezone će dati do 500 bobica paradajza i 2 kg bijelog krumpira.

Od paprika uz baburu uzmite i jednu čili papričicu. Za paprike će biti dovoljan manji lonac od onoga za rajčicu, a kod nje je posebno važna obilata gnojidba.

Tikvice tipa zucchini su toliko plodne i zahvalne za uzgoj da ni njih ne smijete izostaviti sa svog balkona. Zahtjevaju, kao i paradajz, duboki lonac u kojem ćete posaditi do tri presadnice. Lako se uzgaja i iz sjemena i brzo raste. Iz jednog lonca svakoga tjedna ćete dobiti dovoljno tikvica za jedan ručak.

Priredila: Agatha Borošak /Fotografije: Ana Herceg, Snježana Ivić, blog Zeleni prsti

Pročitajte još:

Balkonski vrt u IKEA torbama

Kako uzgojiti češnjak – u vrtu i loncu

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh