KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / VRT / PROLJETNI ŠAFRAN: Otporna trajnica koja traži sunce
proljetni šafran, Crocus vernus

PROLJETNI ŠAFRAN: Otporna trajnica koja traži sunce

Proljetni šafran (Crocus vernus) trajnica je u vrtu koja cvate kad okopni snijeg, u periodu od veljače do svibnja. Kao samonikla biljka šuma i livada bijele je i plave boje, dok su kultivari šafrana većeg cvijeta i bogatijih boja: osim bijelih i plavih, nalazimo još i ljubičaste, ružičaste i žute šafrane, te bijele prošarane ljubičastim.

Proljetni šafran ne treba miješati sa šafranom od čijeg se tučka dobiva dragocjeni začin: začinski šafran. Crocus sativus cvate najesn, ima drugačije oblikovan, veći i širi cvijet za intenzivno žuto-crvenkastim tučcima koji su znatno dulji od latica cvijeta (što kod proljetnog šafrana nije slučaj).

proljetni šafran, Crocus vernusSadnja lukovica

Kao proljetni ukras cvjetnjaka ili kamenjara sade se kultivari šafrana, čije se lukovice prodaju u vrtlarijama.

Sade se na ocjedito, pa i pjeskovito tlo, na sunčanom mjestu. Sunčeve zrake potaknut će šafran na rano izbijanje i cvatnju. Za tmurnoga dana i u sjeni cvjetovi se neće otvarati. prvi izbijaju listići, koji izgledaju poput vlati trave, sa karakterističnom uzdužnom, središnjom bijelom crtom. Potom iz lukovice raste stapka na kojoj se otvara jedan cvijet.

Za jednom posađene lukovice više ne trebate posebno brinuti – okopajte i prignojite na proljeće. Otporni su na niske temperature, šire se razmnožavanjem iz matične lukovice, pa prilikom sadnje među lukovicama predvidite dovoljno prostora. Dubina sadnje neka bude 5-8 cm, a međusobni razmak po 12-15 cm.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Komentiraj

Pin It on Pinterest