KAMO IĆI
Naslovna / DOM&VRT / VRT / ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba
Rotkvice

ROTKVICA: Proljetna i jesenska sjetva i berba

Rotkvica se uzgaja kao rana proljetna i jesenska povrtna kultura. Sijati se počne već u rano proljeće, čim to vremenske prilike dopuste, a za jesenski se uzgoj sije u rujnu. Ima veoma kratko vegetativno razdoblje, te je od sjetve do berbe potrebno samo 30 do 40 dana. Sjeme se sije u redove rijetko, tako da razmak između redova bude 10 cm. Niče brzo, već za 4 do 5 dana. Niknu li posijane rotkvice pregusto, treba ih prorijediti, i tako osloboditi mjesto za rast zadebljanih korijena.

Treba rahlo tlo i redovno zalijevanje

Rotkivca ne podnosi svježu gnojidbu stajskim gnojidbom, ali se može koristiti biognojivo od koprive. Kako bismo dobili čvrst, jedar i blago ljuti korijen, rotkvici valja omogućiti što brži rast za koji treba rahlo, plodno tlo, dobro propusno i slabo kiselo (pH – 6,5), s dosta vlage. Često sije između redova drugih povrtnica. Nije uputno uzgajati je uzastopce na istom mjestu, nego tek nakon četiri godine. Korijen rotkvice može biti okrugao ili vretenast (duguljast) bijele, bijelo-crvene ili izrazito crvene boje. Najčešće uzgajane sorte su: saxa, jolly, a sve češće nailazimo i na ledenu svijeću.

Jolly je okruglasta korijena, izrazito crvene boje, mesa bijela s ružičastom nijansom. Uberemo li ju na vrijeme veoma je sočna, ali ako ju predugo ostavimo na gredici, brzo postane vlaknasta i šupljikava (rubena). Ako je gredica previše vlažna korijen se raspukne.

Saxa je srednje rana sorta crvene boje, glatke i sjajne površine, srednje krupnoće. Meso joj je veoma dobra okusa, bijele boje. Prilagodljiva je raznim uvjetima, te se može uzgajati i na otvorenom i u plasteniku.

Ledena svijeća je manje uzgajana sorta vretenastog korijena bijele boje. Zanimljivo ju je imati na redici zbog različitog oblika, veoma je sočna i aromatična.

Sok rotkvice za probavne smetnje

Rotkvica se koristi sirova – sama ili u raznim salatama u kombinaciji sa drugim povrćem. Po bogatom sadržaju vitamina C, A, B1 i B2 te minerala kalcija, kalija, željeza i fosfora spada u veoma cijenjeno rano povrće.

U narodnoj se medicini koristi kao lijek za probavne smetnje, pri pomanjkanju apetita i kod bolesti crijeva. Kod takvih se tegoba pije sok svježe rotkivce po dvije žlice natašte ujutro i navečer prije spavanja. Priprema se uvijek svijež, ili u sokovniku, ili tako da dobro opranu rotkvicu veoma sitno naribamo pa procijedimo i istisnemo sok kroz gustu gazu.

Priredila Agatha Borošak /Foto: FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte još:

CIKLA: Uzgoj i recepti za hranu i lijek

POVRTNJAK U STANU: Što sijati i saditi na balkonu

RAJČICA: Odabir najboljih presadnica. sadnja i uzgoj

 

Pin It on Pinterest