Povežimo se na društvenim mrežama

TULIPANI: Veliki proljetni cvjetovi u obliku pehara

tulipani

VRT

TULIPANI: Veliki proljetni cvjetovi u obliku pehara

Tulipani (lat. Tulipa) su uz narcise najpopularniji proljetni ukras cvjetnjaka i u privatnim vrtovima i u javnim parkovima. Nezahtjevni su za uzgoj, a u ponudi je 4 tisuće hibrida  u raznim bojama i oblicima cvjetova, visine stabiljke te vremena cvatnje.

tulipani

Foto: Snježana Ivić

Običan tulipan cvate u ožuku i travnju, no ima vrsta koje cvatu u siječnju i veljači te svibnju i lipnju. Vjerojatno ne postoji nijansa boje između crne i bijele, koju želite u vrtu, a da ne postoji takav tulipan. U pogledu oblika cvjetova, to mogu biti obični uspravni cvjetovi oblika pehara, ili cvjetovi kovrčastih i spiralnih latica (kultivar Parrot), ili otvoreni dvostruki cvjetovi poput božura ili zvjezdasti koji se na suncu mogu potpuno  rastvoriti.

Postoje veoma sitne planinske vrste tulipana, visoke 10 cm, prikladne za uzgoj na kamenjaru, ali i visoki hibridi, do 70 cm, koji se sade u javnim parkovim. Mogu se uzgajati i kao lončanice na balkonima,  i kao sobne biljke koje će cvasti zimi.

S čim se i kako sade

U cvjetnjaku se sade zajedno sa drugim ranim proljetnim cvijećem, primjerice sa narcisama, zumbulima, plavim presličicama, đurđicama, jaglacima. Tulipani će ih nadvisiti, a imaju i dulje trajanje cvatnje. Sade se kako bi živim bojama uveselili vrt. Kao i druge lukovice uglavnom se sade u grupama, po 10, na cvjetnim gredicama, a mogu imati i ulogu orubitelja vrta (ili povrtnjaka kao na fotografiji).

Biljke običnog vrtnog tulipana visine su 25  do 40  cm. Iz lukovice rastu dva ili više sviozelenih listova, kopljastog oblika i cvjetna stapka na koja nosi jedan cvijet. Postoje i varijeteti sa 2 i više cvjetova po stabiljci. Cvjetovi imaju po 6 latica i 6 prašnika, obično su u obliku pehara ili zvjezdasti.

tulipani

Zvjezdasti tulipani / Foto: Snježana Ivić

Uzgoj tulipana nije zahtjevan. U vrtu ih treba smjestiti na sunčanom mjestu, na plodno i ocjedito tlo. Lukovice su kruškastog oblika, a sade se od rujna do prosinca na dubini 3 puta većoj od veličine lukovice. Međusobni razmak treba biti dva puta veći od promjera lukovice. Uvijek se sadi u skupinama od barem desetak lukovica.  Nakon cvatnje treba ukloniti ocvali cvijet – tako biljka neće gubiti snagu na stvaranje ploda, već će se više hranjivih tvari akumulirati u lukovici pa će biti snažnija za rast stabiljke i cvatnju sljedeće sezone.

tulipani

Proljetni tulipani u dolini Gacke / Foto: Ana Herceg

Uobičajeno je  nakon što listovi tulipana požute i posve povenu, iz tla vaditi lukovice, očistiti ih od zemlje i pohraniti u čistom papiru na suhom i prozračnom mjestu do ponovne jesenje sadnje. Međutim, ako rastu na mjestu gdje u vrtu ne smetaju, nije ih nužno vaditi. Mogu godinama dobro rasti bez posebne njege. Kad u proljeće okopavate cvjetnjak, pažljivo

tulipani

Proljeće u jednom povrtnjaku / Foto: Ana Herceg

okopajte zemlju oko tulipana koji tada niču, i prihranite ih kompostom ili gnojivom.

Piše: Snježana Ivić

Fotografije: Ana Herceg i Snježana Ivić

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh