Povežimo se na društvenim mrežama

Kako uzgojiti dinje i lubenice

lubenica

VRT

Kako uzgojiti dinje i lubenice

Kada govorimo o ljetnom voću, prije svega mislimo na dinju (Cucumis melo) i lubanicu (Citrulus sedulis), iako su one zapravo povrće. Spadaju u istu porodicu kao krastavci i tikvice. Potrebno im je osigurati dobro obrađenu, hranjivu zemlju te dosta sunca i vode u početnim fazama razvoja. Najlakše uspijeva u područjima visoke vlažnosti, rahlih izdašnih tala i tople klime, no uz malo truda može se uzgajati i drugdje.

Priprema gredice

Gredicu na koju želite posaditi ovo povrće duboko proštihajte, na dubinu do 40 cm, a ako je tlo teško dodajte pijeska: usitnine i izravnajte. Gredice trebaju biti na sunčanom mjestu, zaštićenom od vjetra. Napravite jamice odnosno kućice duboke 15 cm, međusobno razmaknute 1,5 do 2 metra. U njih stavite stajskog gnoja, a povrh njega kompost. U svaku jamicu stavite 4 do 5 sjemenki, na dubinu od 3 do 5 cm. Dok korjen biljčica ne ojača, potrebno je stalno zalijevanje. Vodite računa da sjeme ne klije ako je temperatura tla ispod 15 stupnjeva Celzijusa. Na tržištu se nude i presadnice, što će vam pojednostaviti i ubrzati uzgoj dinja i lubenica.
 

[ads1]

 

Plodored

Treba voditi računa i o plodoredu, jer dinje i lubenice vole tla bogata hranjivima. Stoga neka predkultura na gredici s ovim povrćem budu leguminoze (grašak, bob, mahune), a lubenice i dinje na istom mjestu nemojte saditi sljedećih pet godina.

Piše: Agatha Borošak  Foto: patpitchaya/ FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte još:

POVRTNJAK: Planiranje plodoreda kroz tri godine

Kako da sami uzgojite egzotično voće iz sjemenki

Bosiljak, menta i matičnjak u 3 osvježavajuća soka

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh