Povežimo se na društvenim mrežama

ZELENA SALATA: Sjetva svakih 10 dana, berba cijele godine

Salata

VRT

ZELENA SALATA: Sjetva svakih 10 dana, berba cijele godine

Nema bolje zelene salate od one tek ubrane, iz vlastitog vrta. Zelena se salata konzumira sirova, pa je njezina svježina presudna za hranjivu vrijednost i okus. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom.

U nas se uzgajaju mnoge vrste zelene salate, tako da je uz mudru kombinaciju možemo svježu brati tijekom cijele godine, bilo na otvorenom bilo u stakleniku, odnosno plasteniku. Za potrebe jedne obitelji ne treba odjednom sijati cijelu vrećicu sjemenki, nego ju koristimo u dva navrata. Sijemo po pola vrećice, u razmaku od desetak dana. Tako ćemo produljiti berbu. Najpovoljniji uvjeti za formiranje glavica su sunčani dani, prohladne noći i dosta vlage u tlu. Visoke temperature i suho vrijeme dovode do tjeranja salate u cvijet, nakon čega više nije ukusna.

Sorte za proljetnu sjetvu

Za ranu proljetnu sjetvu odabiru se zato glavičaste sorte zelene salate:

Majska kraljica – oblikuje nježne, srednje krupne glavice, prosječne mase 100 do 150 grama

Ljubljanska ledenka – ima krupne glavica mase 200 do 300 grama. Listovi su krupni, hrskavi, malo naborani, žutozelene boje

Kristalka (ljetna) – čvrstih je kovrčavih listova, formira čvrste glavice

Appia – ima velike čvrste glavice, otporna je na bolesti, uzgaja se kao ranojesenska i ranoproljetna salata

Augusta – veoma mekana ljetna slata, dobro podnosi suha razdoblja

Rossia – pogodna je za proljetni, ljetni I jesenski uzgoj. Ima čvrste velike glave, nabranh je listova zelenkaste i crvenkaste boje, otporna na bolesti.

Od salata puterica koje se uzgajaju u plasteniku najpoznatije su holandske sorte ravel (najraširenija), girelle, julia, annick, marjolie, nanda, amanda i još mnoge druge. Kod nas se najviše udomaćila sorta nansen.

Glavica salate između redova luka


 

[ads1]

 

Ljetna se salata sije od ožujka pa sve do kraja srpnja, svakih 10 – 14 dana. Zahtijeva humusno, bogato tlo koje dobro zadržava vlagu, i redovno zalijevanje. Može se uzgajati između redova povrća koje raste polaganije (mrkva, luk, češnjak). Od nicanja do berbe potrebno je između 55 do 70 dana.

Sjeme salate sije se u rano proljeće u zaštićene sandučiće, a za toplijeg vremena može i izravno na gredice. Kada biljčice ojačaju i narastu do visine 5 cm, presađuju se u redove na gredice, u razmaku 25 do 30 cm.

 

Piše i snimila: Snježana Ivić

Pročitajte još:

RAJČICA: Odabir najboljih presadnica. sadnja i uzgoj

KRASTAVAC Uzgoj i recepti za zdravlje, mršavljenje i ljepotu

 

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh