Povežimo se na društvenim mrežama

ZIMZELEN: Bujan prekrivač tla vazda zelen i u cvatu

veliki zimzelen

VRT

ZIMZELEN: Bujan prekrivač tla vazda zelen i u cvatu

Veoma zahvalna trajna i uvijek zelena cvjetnica je veliki zimzelen (lat. Vinca major). Iz korijena rastu bujni dugački izdanci ovalnih i sjajnih, kožastih listova, koji su nasuprotno položeni. Lako ga je uzgojiti, brzo raste i širi se, pa u vrtu ima ulogu kao pokrivač tla, za kamenjare, zidove ili uz puteve.

veliki zimzelen

Rascvjetani zimzelen snimljen u veljači

Ne smeta mu niti sjenovit položaj, niti blizina drugih biljaka – može rasti čak i ispod stabala, kao u svom prirodnom šumskom staništu. Nije posebno zahtjevan obzirom na vrstu tla niti prihranjivanje, posvuda uspijeva, ali preferiraju tlo poput šumskog – bogato humusom i ocjedito uz redovno zalijevanje. Osim velikog zimzelena uzgaja se i mali – oblikom listova, cvjetovima i načinima širenja mu je jednak, samo ju 2-3 puta smanjoj verziji.

Zimzelen se širi i zakorijeni na mjestima gdje izboji dotaknu tlo, pa je veoma koristan kao prekrivač tla. Grm velikog zimzelena naraste u visinu do 40 cm. Najlakše ih je razmnožavati u kasnu jesen dijeljnjem, ili tako da iskopamo dio izboja koji se sam zakorijenio i presadimo ga tamo gdje nam više odgovara.  Razmnožavati se može i raznicama: ljeti se uzme 15 cm vrha izboja i sadi u supstrat.

[ads1]
Cvjeta tijekom cijele godine, osim za njjačih zima. Već u veljači se ospe ljubičasto-plavim cvjetovima sa pet latica, koji su stalni ukras vrta. Razvijeno je više uzgojnih oblika  zimzelena: Vinca major „Variegata“ ima listove orubljene žućkastom bojom, Vinca minor „Rubra“ ima ljubičasto crvene cvjetiće, Vinca minor „Alba“ ima bijele cvjetove…

Piše: Agatha Borošak

Fotografija: Snježana Ivić

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: VRT

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh