+ 385 92 372 1 777 | PON-PET od 08:00 do 17:00 sati, SUB od 08:00 – 13:00 sati | dobarzivot.net@gmail.com

Objavljeno: 11. rujna 2021.
Ažurirano: 29. studenoga, 2021.

GAPS: Crijevno-psihološki sindrom: Prirodno liječenje autizma, dispraksije, ADD-a, disleksije, ADHD-a, depresije, shizofrenije( dr. Campbell-McBride) - Dobarzivot.net

149,00 kn (19,78 €) uključ. PDV

Knjigu“GAPS Crijevno psihološki sindrom” napisala je liječnica dr. Natasha Campbell-McBride, specijalizirana za neurologiju i nutricionizam, a donosi obilje korisnih informacija o povezanosti zdravlja crijeva i crijevne flore sa sveukupnim zdravljem i imunološkim sustavom organizma. Dr. Campbell-McBride među prvima je objasnila ulogu crijevne flore – mikrobioma za ljudsko zdravlje i sve poremećaje do kojih dolazi kada imamo loš sastav ili disbiozu crijevne flore. Time je suvremena medicina bacila svjetlo naHipokratovu tezu da: “Sve bolesti počinju u crijevima”, i onu oca moderne psihijatrije, francuskog psihijatra Phillipea Pinela, koj je rekao: “Primarno sjedište ludila je područje želuca i crijeva.”

Studirajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljenih od autizma, poteškoća s učenjem, psihijatrijskih bolesti i drugih teškoća, Campbell-McBride je otkrila da u gotovo svim slučajevima ova djeca i odrasli pate od probavnih tegoba, i to često ozbiljne prirode. Kroz svoje istraživanje, ustanovila je jasnu korelaciju između nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga. Za ovaj je odnos skovala naziv Crijevno psiholoski sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS.

U drugom dijelu knjige su recepti s detaljno objašnjenim važnim dodacima prehrani.

Iako se bit rada dr. Campbell-McBride odnosi na korelaciju između probavnih tegoba i poremećaja mozga, teškoća učenja i mentalnih bolesti, vjerojatno je da su ovi isti probavni poremećaji uzrok eksponencijalnog porasta autoimunih i degenerativnih bolesti zapadnog svijeta, pa je knjiga preporučljiva općenito kao priručnik za zdravu prehranu.

 

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorije: , , , Oznake , , , , , , , , ,

Poštarina za Hrvatsku iznosi 25 kn, a za narudžbe iznad 300 kn je besplatna. Za slanje u inozemstvo molimo Vas da nas kontaktirate na tel. + 385 92 372 1 777 ili na mail dobarzivot.net@gmail.com.

Opis

Print Friendly, PDF & Email

“Studirajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljenih od autizma, poteškoća s učenjem, psihijatrijskih bolesti i drugih teškoća, Campbell-McBride je otkrila da u gotovo svim slučajevima ova djeca i odrasli pate od probavnih tegoba, i to često ozbiljne prirode. Kroz svoje istraživanje, ustanovila je jasnu korelaciju između nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga. Za ovaj je odnos skovala naziv Crijevno psiholoski sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS.

Dijete ili odrasli na prehrani bogatoj teško probavljivim ugljikohidratima kao što su žitarice i i industrijska hrana nastavit će poticati stanje crijevne disbioze koja je u podlozi svega. Dr. Campbell-McBride tvrdi da će osobe s oštećenom crijevnom florom upravo čeznuti za onom hranom koja podržava razvoj nezdravih bakterija, sve do isključivanja i odbijanja druge hrane.

Dr. Campbell-McBride je zabilježila da mnogi problemi s crijevnom florom počinju s neprirodnim množenjem gljivice, Candide albicans. Ovo se obično događa kad tijelo ne proizvodi dovoljno želučane kiseline da razbije bjelančevine u peptide prije ulaska u tanko crijevo. Kad u tanko crijevo uđe nedovoljno probavljena hrana, gušterača na taj način ne dobiva signal za otpuštanje dovoljne količine sokova gušterače. Budući da osobama s GAPS-om nedostaje zdrava bakterijska flora, nedostatna im je i proizvodnja enzima zvanih peptidaze. Ove enzime uobičajeno proizvode enterociti na resicama tankog crijeva i oni dalje razbijaju bjelančevine i ugljikohidrate u hranjive tvari koje se mogu iskoristiti. Kad je posrijedi loša flora, sluznica probavnog trakta postaje također oštećena i razvija se sindrom propusnosti crijeva.

No što se u stvari događa u crijevu da može poremetiti kemiju mozga? Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć Candide rezultiraju proizvodnjom etanola i acetaldehida, što može imati teške posljedice na kemiju mozga i razvoj. Svi znamo da je alkohol izuzetno toksičan, osobito za fetus u razvoju ili dijete.

Osim slabljenja želučane kiseline i enzima gušterače, neki od učinaka produžene prisutnosti alkohola zbog brojčane prevlasti Candide u tijelu uključuju oštećenje sluznice crijeva i rezultirajuću oslabljenu apsorpiju, nedostatke nutrijenata, stres na imunosni sustav, oštećenja jetre, nakupljanje toksina, starih neurotransmitera i hormona koji mogu uzrokovati nenormalno ponašanje, mentalnu retardaciju, gubitak pamćenja i omamljenost.

I mnogi drugi toksini i bakterije se zbog loše probave rutinski mogu naći u uzorcima stolice pacijenata s GAPS-om od kojih mnoge proizvode neurotoksine koji mogu imati za posljedicu autistično ponašanje.”

Iz recenzija knjige Crijevno psihološki sindrom: Prirodno liječenje autizma, dispraksije, ADD-a, disleksije, ADHD-a, depresije i shizofrenije, autorice dr. Natashe Campbell-McBride

Recenziju napisali: Kathryne Pirtle i dr. John Turner
S engleskog preveo: Domagoj Džojić