Povežimo se na društvenim mrežama

FOTOREPORTAŽA: Na Danu ličkog krumpira u Lovincu

4. Dan ličkog krumpira

JELO

FOTOREPORTAŽA: Na Danu ličkog krumpira u Lovincu

„Oj krumpiri alaj ste mi mili, i na juvi i ovako suvi“, lička je pjesmica posvećena omiljenoj, tradicijskoj ličkoj hrani. Krumpirima je Lovinac posvetio  posebnu godišnju svetkovinu – Dan Ličkog krumpira. Na izletištu Cvituša održan je 24. rujna 2016. četvrti puta otkako je lički krumpir postao zaštićeni izvorni proizvod s oznakom geografskog porijekla, jer posebnu kvalitetu ličkom krumpiru daje lička zemlja na kojoj raste.

4. Dan ličkog krumpira

4. Dan ličkog krumpira

Fešta krumpira bila je začinjena i jelom i pićem i zabavom. Glavni gost na trpezi bio je lički krumpir – posebno se istakao u peki sa teletinom koju su spravljali članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, te u natjecanju za najbolju polu – što sve možete vidjeti na fotografijama naše suradnice Renate Hršak, Zagrepčanke sa zagorskim korijenima koja Dan ličkog krumpira vjerno pohodi svake godine.

Pole, zellje i teletina pod pekom

Pole, zellje i teletina pod pekom

Različita jela od krumpira pripravljali su đaci srednje škole Plitvička jezera i srednja strukovna škola Gospić. U izboru najbolje sorte za pripremu ličkih pola titulu je odnijela sorta Birgit tvrtke Cipro. Najteži prijavljeni krumpir težio je čak jednu kilu i sto grama, a vlasnica je Milka Mašić koja je za nagradu dobila trideset kilograma sjemenskog krumpira. Najneobičniji krumpir donio je gospodin Danimir Laktić, a najsexy krumpir donijeli su tajanstveni ljubitelji krumpira pod nazivom Luda četvorka.

Izbor najboljeg krumpira za pole

Izbor najboljeg krumpira za pole

Dan krumpira 2016. je otvorila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Željka Gudelj Velaga, a prisutnima su se obratili i načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić, te direktor najvećeg proizvođača ličkog krumpira – poduzeća Agrovelebit d.o.o. Nikola Vidaković . Tvrtka AgroVelebit je, naime, na oko 250 hektara zemljišta proizvela ove godine oko 400 tona ličkog krumpira, a za budućnost planiraju i širenje proizvodnje. Lički krumpir prodaju u prepoznatljvim zelenim paketima za kuhanje, pečenje ili pole – isprobali smo ih, izvrsni su.

Natjecanje krumpira

Najteži lički krumpir 2016. 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Fotografije: Renata Hršak

 

Continue Reading
Advertisement
Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: JELO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh