Povežimo se na društvenim mrežama

Izložba ovaca Gažul – otok Brač 2015.

Janjci, Gažul

JELO

Izložba ovaca Gažul – otok Brač 2015.

Udruga uzgajivača domaćih životinja „Vidova gora“ s otoka Brača i ove godine je organizirala tradicionalni 17. po redu ljetni stočni sajam stoke sitnog i krupnog zuba „Gažul 2015“. Suorganizator izložbe su Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo poljoprivrede, Splitsko-dalmatinska županija, te općine Nerežišća i Postira.

Pobjednikm izložba ovaca Gažul

Pobjednik 

Izložba je održana u nedjelju 26. srpnja na nekad čuvenom pastirskom staništu Gažul, nadomak Vidove gore, najvećeg vrha jadranskih otoka. Na sajmu je bilo najviše ovaca, jer je Brač poznat po ovčarskoj tradiciji i trenutno na otoku obitava oko 20.000 ovaca. Predstavnici udruge Vidova gora upoznali su nazočne sa postupkom brendiranja bračke janjetine, sira i vitalca (specijalitet od janjećih iznutrica pečen na špici). Uz ovce na izložbi su predstavljeni i konji, magarci, pulad, kobile i njihova ždrjebad, i po prvi puta krave.

Nagrada „Zlatno zvono“ za najboljeg ovna pripalo je Anti Dubravčiću, drugu nagradu dobio je Matko Franulić, a treću Ante Filipi, obojica iz Nerežišća.

Prvu nagradu za kolekciju ovaca zaslužio je Ante Filipi, druga nagrada je pripala Radojki Gospodnetić iz Nerežišća, a treća Juroslavu Marineliću iz Gornjega Humca.

Ovo tradicionalno događanje privuklo je brojne sudionike te domaće i inozemne turiste kojima je to bila posebna atrakcija. Na sajmu su se okupili i čuveni „barataši“ odnosno trgovci stokom krupnog zuba koji su malo trgovali jer se nitko nije htio odreći najboljih grla.

Natjecateljski dio sajma je završio cjelodnevnim druženjem u ugodnoj hladovini „Bežmekovog“ stana na nadmorskoj visini uz bogatu ponudu bračkih specijaliteta.

Piše: Dipl. inž. Milan Jakovčić, stručni savjetnik Savjetodavne službe Splitsko-dalmatinske županije u Ispostavi Brač

Pročitajte još:

BRAČ: Otvorena Planinarska kuća Gažul

KAMO NA BRAČU: Domaća janjetina, Vidova gora, Zlatni rat

Iz kategorije: JELO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh