Povežimo se na društvenim mrežama

IZVORNO SLATKO Hrapoćuša ili Dolska torta (fešta i recept)

Hrapoćuša, Dolska torta

JELO

IZVORNO SLATKO Hrapoćuša ili Dolska torta (fešta i recept)

U čast svoje torte hrapoćuše iliti Dolske torte svake godine na 16. kolovoza s početkom u 21 at mještani  Dola na Braču organiziraju veliku feštu pod nazivom “Noć hrapoćuše”. Autohtonu torta čiji se recept čuvao i prenosio s koljena na koljeno  2012. je Ministarstvo kulture proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom RH.  Torta hrapoćuša je izuzetno bogata orasima i spremala se isključivo za posebne prigode, a naziva se i bračkim slatkim afrodizijakom. Običaj je bio da ju dolske žene pripremaju kao svadbeni poklon.  Ime hrapoćuša dobila je jer bojom i teksturom karamelizirani orasi po vrhu torte podsjećaju  na kamen hrapoćušu koji se nalazi u špiljama u okolici Dola. Od tog su se kamena crvenkasto-žute boje  gradili suhozidi, stambene i gospodarske zgrade u Dolu.

Ako niste u prilici kušati hrapoćušu na fešti u Dolu, donosimo vam izvorni recept kako ga je od svojih pretkinja zapisala i sačuvala gđa. Barbara Matulić.

IZVORNI RECEPT – HRAPOĆUŠA

Sastojci za 12 osoba:

Za biskvit:
12 žumanjaka
4 bjelanjka
12 žlica šećera
4 žlice tople vode
12 žlica brašna
malo ruma
po guštu vanilije
malo korice od limuna

Za preljev:
pola kg šećera
3/4 kila pripolovljenih oraha
8 bjelanjaka

Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Učinite smjesu i ispečete u kalupu za tortu.

U banjamariju onda zažutite pola kg šećera, malo manje od trikvarta kila pripolovljenih jezgri od oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu pažljivo istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane. 
Sve skupa još jedan put vratite u špaher tek toliko da se posuši.

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: JELO

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh