KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / PIĆE / KUHANO VINO: Zimi liječi, grije i opušta
Kuhano vino

KUHANO VINO: Zimi liječi, grije i opušta

Bilo da ste na skijanju ili nekoj drugoj outdoor aktivnosti na snijegu  ili tek ležite kod kuće bolesni, s prehladom ili gripom, ili se nakon napornog dana samo želite opustiti, kuhano je vino idealan izbor pića.

Mnogo je recepata za kuhanje vina, sa najrazličitijim mirodijama koje se dodaju, ali naša je preporuka da i ovdje vrijedi pravilo “manje je više”. Zato od mirodija u ovom receptu dodajemo samo cimet i klinčiće: osim što fino mirišu, daju vinu i ljekovitost.

Cimet oživljava cirkulaciju pa grije i potiče na znojenje,  klinčići smiruju prehladu i opuštaju, a oba djeluju protupalno.

Sastojci koji su potrebni za jednu litru slatkog i mirisnog vrućeg napitka:

1 l bijelog ili crnog domaćeg ili stolnog vina (izbjegavajte ono iz buteljki jer  sadrži više konzervansa)

1 litra vode

pola prutića cimeta u kori (nikako cimet u prahu jer je ljutkast i iritira jezik)

7 klinčića

7 velikih žlica šećera

Priprema: 

Da biste dobili fino i moćno kuhano vino, vino treba skuhati u vodi. Zato stavite u posudu za kuhanje vino i vodu u omjeru 1:1 i kuhajte sve dok voda ne ispari. Dakle, razrijeđeno vino treba se reducirati na polovicu početne količine. Cimet u kori i klinčiće stavite kuhati zajedno s vinom i vodom. Tek kad voda ispari i vino je kuhano, na samom kraju dodajte šećer i prokuhajte  samo minutu-dvije, tek toliko da se otopi.

Pijte vruće!

Piše: Agatha Borošak

Fotografija: imagerymajestic/ FreeDigitalPhotos.net

Pročitajte još:

ZAGRIJTE SE: Brodski grog – Četiri vjetra

Pin It on Pinterest