Povežimo se na društvenim mrežama

Carsko meso s kožicom hrskavom poput čipsa (FOTO)

Carsko meso

RECEPTI

Carsko meso s kožicom hrskavom poput čipsa (FOTO)

Carsko meso s kožicom hrskavom poput čipsa omiljeno nam je nedjeljno pečenja u hladijim danima. Ovo je sasvim minimalistički recept – bez marinade, odležavanja mesa i umaka.

Sastojci (za 5 do 6 osoba): 2 kg lijepo prošaranog carskog mesa u komadu, 2 kg krumpira, sol, ulje

Carsko tanjurPriprema:
1. Operite meso i osušite ga kuhinjskom krpom. Oštrim nožem zarežite kožu – prvo na uzdužne, a potom na poprečne trake u razmaku od 2 cm. Dubina reza treba biti takva da se zareže masnoća, ali ne i meso.
2. Veliki protvan prekrijte papirom za pečenje, pa na njega položite meso. Utrljajte u meso šaku sali, posebno pazeći da utrljate sol u rezove u koži. Prelijte sa 2-3 žlice maslinovog ili običnog ulja, pa i ulje utrljajte u kožu i meso. Prekrijte papirom za pečenje, dobro zatvorite sa svih strana pa stavite peći na 250 stupnjeva Celzijusovih.
3. Nakon 1,5 sat ogulite krumpir, narežite ga na četvrtine i stavite kuhati u kipuću slanu vodu 15 minuta.
4. Nakon 2 sata pečenja izvadite protvan iz pećnice. Skinite pokrov od papira za pečenje. Ocijedite polukuhani krumpir i rasporedite ga oko mesa u protvanu, pa protvan vratite u pećnicu.
[ads1]
5. Sada nastupa najosjetljiviji dio pripreme – kožicu treba zapeći tako da postane posve hrskava, lomljiva pod zubom poput čipsa, a da ne zagori. Zato stalno kontrolirajte boju kože: treba uhvatiti točan moment kad treba meso izvaditi iz pećnice, što će ovisiti o brojnim faktorima poput, primjerice, kvalitete i starosti mesa, količine vlage u krumpiru, jačine pećnice… Načelno uputstvo je ovakvo: nakon 15 minuta izvadite meso. Već je skoro gotovo, ali kožica treba postati posve hrskava. Kožicu prelijte sa čašom hladne vode i vratite meso u pećnicu. Nakon 5-15 minuta, prema vlastitoj procjeni, izvadite protvan. Kožica je već pečena, jedino pazite da ne zagori. Meso odložite na tanjur sa strane, da se malo ohladi, a protvan s krumpirom vratite da se zapeče do kraja, još kojih 15 minuta.
6. Izvadite krumpir iz pećnice, pa narežite meso koje se već opustilo na poprečne ploške, prema utorima na zapečenoj kožici. Servirajte vruće sa svježom zelenom salatom začinjenom češnjakom.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

 

 

 

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh