Povežimo se na društvenim mrežama

CIPAL: Kako ga ispeći da izgubi opori okus

Pečeni cipli

RECEPTI

CIPAL: Kako ga ispeći da izgubi opori okus

Cipal je morska riba koju mnogi izbjegavaju jesti zbog karakterističnog oporog okusa “na mulj” i odbojne činjenice da je riječ o svežderu iz morskih plićina koji voli obitavati u prljavim vodama luka, posebno uz kanalizacijske ispuste. Stoga, iako je riječ o ribi kvalitetnog bijelog mesa koja dolazi iz prirodnog staništa (zbog niske potražnje u Hrvatskoj ga nema u uzgajalištima) cipal je dostupna, jeftina riba cijene od 30 kuna za kilogram.

CipliAko je svjež i ako imate povjerenja u ribarnicu u kojoj ga kupujete da je ulovljen u čistoj vodi, svakako ga treba uzeti. I francuski chef Henri-Paul Pellaprat u svojoj ga kultnoj velikoj kuharici preporuča kao neopravdano potcijenjenu ribu u rangu brancina, te savjetuje da ga se i priprema po istim receptima.

U Jadranu živi šest vrsta cipala, no ako niste baš znalac teško ćete ih razlikovati: cipal zlatac ima izraženu zlatnu točku na škržnom poklopcu, a drugi cipli samo malo razlivenog žutila, osim cipla putnika koji ima lagano zatamnjen škržni poklopac. Na našim su ribarnicama najčešći cipal zlatac i cipal bataš, kojem je glava šira od ostatka tijela i može doseći težinu od nekoliko kilograma.

CipliBez obzira kojeg “ulovili” meso je jednako ukusno, mekano, bijelo, ali s laganim okusom zemlje. Ako vam taj okus smeta, riješit ćete ga se dodajući prilikom pečenja ili prženja maslac i papar u utrobu ribe.

Cipli iz pećnice

Očišćene ciple posušite krpom, dobro nasolite i nauljite, posebno utrobu, pa ih složite u protvan, kako biste postupili i sa brancinima: možete ih, primjerice, umotati u papir za pečenje ili samo položiti na posoljeni i nauljeni krumpir. Za razliku od brancina kojem to ne treba,  utrobu svakog cipla popaprite i stavite u nju dobru krišku ili veliku žlicu maslaca. Ako ih volite, osim maslaca možete dodati i sjeckani list svježeg peršina i češnjak, Stavite u dobro zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva. Kad je riba pečena, prelijte ju maslinovim uljem, a po želji pospite sjeckanim listom peršina i češnjaka.

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

 

[ads1]

 Pročitajte još:

Kako ispeći skušu da bude sočna

TUNA OD JADRANA DO JAPANA: Reportaža s tunolovca i izvorni recepti brodskog kuhara

LIGNJA I BRODICA: Najbolji recepti za jadranske lignje s mladim krumpirima, punjene blitvom, na rižoto i gulaš

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh