Povežimo se na društvenim mrežama

Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

RECEPTI

Dagnje na buzaru

Za četiri osobe trebat će vam 2 kg dagnji. Ako ste dagnje sami izvadili iz mora, pripremite ih što prije. Mogu odstajati jedan dan (noć i dan, dan i noć) ako ste ih sasvim svježe zamotali u dobro navlažene kuhinjske krpe ili isto takav novinski papir, i zatim stavili na hladno mjesto. Još bolje, ubacite ih u vreća od krumpira, onu mrežastu, i spustite je u moru svezanu konopom za bitvu na brodu.

Ako ih kupujete, dobro pogledajte jesu li čvrsto zatvorene. Pogledajte ih pažljivo, jer se prodaju u mrežastoj vrećici pa je na prvi pogled sve u redu. Ako su školjke “zijevnule” znači da nisu svježe pa ih ostavite tamo gdje jesu.

Sama priprema buzare traje dvadesetak minuta, ali tome prethodi duži, teži i najdosadniji dio posla – čišćenje dagnji. Svaku treba uzetu u ruku, oribati je ili ostrugati od nečistoća i nožićem ukloniti travu koju je “zagrizla”. Tješite se da je to samo dva kg. Kako to rade tamo gdje treba pripremiti 50 porcija, ne znam. Ali moj prijatelj i kolega Šibenčanin iz Slavonije Stanko Ferić ima za takve količine odličan patent: stavite ih u građevinsku miješalicu, ubacite vodu i uključite …

Nakon tretmana, dagnje operete i sada su spremne za finalni postupak.

Sastojci

Osim 2 kg dagnji treba nam:

2 dl maslinovog ulja

4 češnja češnjaka. sitno nasjeckana

4 žlice krušnih mrvica

4 žlice sjeckanog peršinova lista

2 dl bijelog vina

papar

[ads1]
Priprema

U veliki lonac nalijemo maslinovo ulje, pustimo da se zagrije, ubacimo češnjak i peršin, ostavimo koju minutu da zamiriši, dodamo vino, krušne mrvice i papar. Sada saspemo u lonac dagnje, uzmemo kuhaču i lagano, ali temeljito sve promiješamo, Pokrijemo. Smanjimo vatru i pustimo da se kuha i dunsta. Nije na odmet tu i tamo lonac malo protresti, tek toliko da dagnje znaju da ih nismo zaboravili, premda cijeli postupak traje kratko – pet do 10 minuta. Gotovo je kad se dagnje otvore. One koje se nisu otvorile niti neće, njih bacite.

E, sada ono sudbinsko pitanje: jesu li dagnje na buzaru predjelo ili glavno jelo?

Ako ste uz njih narezali  dvije štruce sasvim svježeg bijelog kruha, pred svakim za stolom je duboki tanjur, nasred stola je lonac s dagnjama i u njemu šeflja, kutljača, zaimača, kacijola ili kako već. Nema pribora za jelo, samo kruh i eventualno polovica školjke kao žlica. Kad završite, zaključite sami: je li to bilo predjelo?

Piše i snimio: Mladen Gerovac

Pročitajte još:

Hlap i jastog na salatu i buzaru

Tagliatelle s plodovima mora

RECEPTI: Brodska kuhinja za sedam dana krstarenja

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh