Povežimo se na društvenim mrežama

FOTO: Kako pržiti srdele

Pržene srdele

RECEPTI

FOTO: Kako pržiti srdele

Kupujete li svježe srdele, odaberite one koje imaju sjajne i ispupčene oči, napetu srebrno-sivu kožu, škrge svježe crvene boje, a trbuh je čvrst i čist. Lako se čiste, bez pomaganja nožem. Palac zabijte ispod glave pa povucite prema dolje i izvucite tako cijelu utrobu. Pod mlazom vode isperite utrobu i prstima skinite ljuske. Ostavite u velikom cjedilo da se srdele osuše, ili ih osušite kuhinjskom krpom.

Očišćena srdelaPripremite glatko brašno (ako nemate poslužit će bilo koje) pa svaku srdelu pojedinačno uvaljajte u brašno pa otresite od viška brašna. Ulijte u tavu ulja toliko da bude barem 1 centimetar duboko, pa stavite na najjaču vatru. Kad se dobro ugrije u vruće ulje stavite peći srdele, tako da ih ne pretrpate (neka se jedva dodiruju) jer se neće moći ispeći, nego će se raspasti. Vrućinu ulja možete provjeriti tako da ubacite koje par zrna brašna. Ako na tom mjestu ulje uskipi, dovoljno je vruće.

Nakon minutu-dvije, kad riblje oko pobijeli (kao na slici dolje), a donja strane riba lagano zažuti i postane kruta, jednu po jednu okrenite da se ispeku i s donje strane. Nakon minutu dvije, kad i donja strana lagano zažuti i opet ih okrenite. Već ih možete izvaditi van, jer srdelama ne treba više od 3-4 minute.

Naravno, to će varirati o veličini ribe, godišnjem dobu kada je ulovljena, temperaturi vatre… Ako više volite da riba bude više pečena, ostavite je juš malo. No nemojte pretjerivati, jer ako se prepeče bit će suha, tvrda i neukusna za jelo. Kad ste ocijenili da su srdele pečene, izvadite ih na kuhinjski papir da se Srdele, prženjeupije suvišna masnoća, i odmah, dok su još vruće posolite.

Ako pržite veću količinu srdela mijenjajte ulje i očistite tavu barem za svaku treću turu. Ovo je najjednostavniji način pripreme svježih sardina kojima prilog može biti već i sama šnita kruha, a sa krumpir salatom, blitvom ili mišancom sa krumpirom i toplim mahunama na salatu uz čašu crnog vina pretvara se u kompletan ručak.

 

Piše, pripremila i snimila: Snježana Ivić

FOTOGALERIJA:

 

Continue Reading

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh