Povežimo se na društvenim mrežama

FOTO: Odojak iz pećnice, sočan i hrskave kožice kao s ražnja

odojak

RECEPTI

FOTO: Odojak iz pećnice, sočan i hrskave kožice kao s ražnja

Za dobro pečenje od odojka prije svega treba nabaviti lijep komad odojka. Meso treba biti svježe, a to ćete prepoznati po tome što će koža biti svijetla i mekana (ne smije biti suhih i požutjelih, od suhoće tvrdih dijelova, što će se prvo vidjeti na ušima ili repiću). Odaberiti potom komad sa što manje masnoće od što manjeg odnosno mlađeg odojka, ukupne težine deset do dvadeset kilograma. Ako više volite sočnije meso i glodanje kostiju, odaberite gornju četvrt sa rebrima, vratinom i glavom, a ako više volite suho meso s buta, odaberite donju četvrt. Komad odojka na fotografijama je prednja četvrt, težine 2 kg.

odojakPotrebni sastojci za 4 osobe:

komad odojka od 2 do 2,5 kg

sol

2 žlice svinjske masti (ako nemate upotrijebite ulje)

Priprema:

 1. Večer prije pečenja meso operite, osušite krpom pa dobro nasolite i ostavite stajati na hladnom mjestu, u hladnjaku ili smočnici. Dva do tri sata prije pečenja meso iznesite u kuhinju, kako bi se opustilo i zagrijalo.
 2. Na dno protvana složite 4-6 letvica ili daščica odsječenih od bukove cjepanice. Može biti i drugo drvo, samo je bitno da nije obojano niti kemijski tretirano. Širina i visina letvica neka bude 1-2 cm. Odojak će se tako peći na vrućem zraku, a ne u vodi i masnoći koju ispušta.
 3. odojak

  Odojak pripremljen za pečenje.

  odojak

  Nakon 1,5 sati pečenja pod folijom.

  Na daščice položite komad odojka, tako da koža bude s gornje strane.

 4. Premažite obilato svinjskom mašću pa dobro prekrijte aluminijskom folijom ili poklopcem protvana.
 5. Stavite peći na 200 stupnjeva Celzijusovih.
 6. Nakon 1,5 sata izvadite protvan iz pećnice i skinite foliju. Ako je odojak tijekom pečenja pustio masnoću, premažite kožu tom masnoćom. Ako nije (kao ovaj komad na fotografijama) premažite svježom svinjskom masnoćom i vratite u pećnicu, nepokriveno.
 7. Sljedećih sat vremena svakih 15 minuta odojak vadite iz pećnice i premazujte ga masnoćom iz protvana ili svježom mašću.
 8. Ako primjetite da bi uho, nožica ili repić mogli zagorjeti, zaštite te dijelove foljom.
 9. Kad je prošlo 2,5 sati od početka pečenja izvadite odojak i prelijte po koži 1-2 dl hladne vode. Vratite u pećnicu i pecite još pola sata.
 10. Odojak je dobro pečen, ostaje pitanje strpljivosti, umijeća iosobnog ukusa do kojeg stupnjahrskavosti i smeđe boje ćete ga dalje dotjerati. Do tada ga i dalje strpljivo vadite iz pećnice svakih 15 minuta i mažite masnoćom. Kad ste ocijenili da je to za vas savršeno pečenje, odojak izvadite iz pećnice i ostavite da odmiruje sljedećih pola sata, nepokriven, pa ga tek tada počnite rezati.
 11. Važno je da odojak ne probadate vilicom ili nožićem kako biste procijenili je li pečen, jer će time iz unutrašnjosti mesa izići sok. Općenito, pecite meso odojka 1 sat po 1 kg težine na 200 stupnjeva Celzijusovih, plussljedećih 1-2 sata kako biste dobili savršeno hrskavu kožicu na sočnom komadu mesa. Ako
  odojak

  Nakon 2,5 sata pečenja

   

  je meso ukusno, nije ga potrebno zalijevati pivom niti vinom, to bi samo prekrilo i pokvarilo okus mesa.

 12. Poslužite ga uz restani krumpir i grah na salatu.

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

odojak

Nakon 3 sata pečenja

 

 

 

 

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh