Povežimo se na društvenim mrežama

Kako ispeći pile na ražnju (FOTO)

Pečeno pile na ražnju

RECEPTI

Kako ispeći pile na ražnju (FOTO)

Svakako najukusniji način pripreme piletine je ispeći ga na ražnju na otvorenoj vatri. Ujedno, ovo je i najjeftinije meso s ražnja koje može dobro društvo okupiti i držati u ugodnom razgovoru uz pucketavu vatru.  Pile možete ispeći na manjem drvenom improviziranom ražnju položenom na drvene rašlje ubodene u tlo, otprilike kao i janje na ražnju, a za česšća uživanja uz ovakva manja pečenja možete ugraditi  električni ražanj  na obične zidane roštilje.

Pile na ražnju

Predvidite na inox ražnju rupe za klinove kojima čete učvrstiti meso

Potrebno je tada jednu inox cijev profila cca 3 cm prilagoditi da bude ražanj, sa ušiljenim vrhom i rupama uzduž cijevi u koje ćete ugurati inox klinove i njima učvrstiti meso.

Za okretanje ražnja poslužit će elektromotor za vrtnju ražnja u električnoj pećnici iz nekog starog štednjaka.

Sastojci: tovljeno pile 1,5 do 2 kg težine, sol, ulje, mast ili komad dimljene slanine

 

Priprema: Pile dobro operite, nasolite pa nataknite na ražanj i učvrstite ga klinovima. Žicom posebno spojite noge, a krila pritisnite. Tako se neće ispeći prije ostatka pileta.  Umjesto žice možete upotrijebiti i tanju špagu ili uže. Pričvrstite pile što jače – računajte na to da će se tijekom pečenja masnoća topiti, a pile smanjivati.

Pile na ražnju

Ne štedite žicu – dobro učvrstite pile, privežite krila i batke

Ispod pileta postavite protvan u koji će se cijediti masnoća. Vatru zapalite u unutrašnjosti roštilja i održavajte ju cijelo vrijeme pečenja. Pile se neće peći direktno na vatri, a ona će davati lijepi ugođaj.

Pečenje pileta na ovakav način trajat će najmanje sat vremena.  Ako želite da pečenje bude brže, tada ispod pileta podvlačite žar, ali računajte da će zbog masti i soka koji se cijede iz pečenja stalno izbijati plamen i paliti umjesto peći meso.

[ads1]
Tovljeno pile i nije potrebno posebno uljiti jer koža sadrži masnoću. Ukoliko želite možete pile povremeno premazivati kistom namočenim u ulje, mast, a najbolje je ako komad slanine nabodete na vilicu ili štapić pa njome prelazite preko vruće kože pileta. Također, u unutrašnjost pileta prije nabadanja na ražanj možete staviti komadić dimljene slanine pa će cijela pečenka biti fino prožeta tom masnoćom. Međutim, nije potrebno. Pečeno pile sa ražnja bit Pile na ražnjuće savršeno i u najjednostavnijoj varijanti, samo posoljeno.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh