KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / RECEPTI / FOTORECEPT: Tiramisu u 10 koraka
Završno posipanje kakaoa po tiramisuu

FOTORECEPT: Tiramisu u 10 koraka

Tiramisu na talijanskom  znači “digni me”, a to čini zahvaljujući kofeinu i dodanom alkoholu. Ovo nije slastica za djecu – u njemu mora biti  specifičnog “sudaranja” gorkog i slatkog okusa.

Sastojci: 300 g  piškota od  brašna (najbolje će biti integralne, svakako birajte talijanske jer nisu preslatke), 7 žumanjaka, 7 žlica šećera, 5 dl skuhane jake turske kave, 1 dl rakije ili likera od naranče ili 1 dl votke s aromom dinja ili naranči, 0,5 l vrhnja za šlag, 0,5 kg mascarpone sira za tiramisu, 3-4 žlice kakoa praška, 4 vrećice učvrščivaća za šlag

Priprema:

1. U velikoj posudi prvo utucite u kremu žumanjke sa šećerom pa dodajte i sir mascarpone i sve zajedno umiješajte mikserom.

2. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag sa učvrščivaćem za šlag.

3. Dodajte šlag  u smjesu sa mascarponeom.

4. Ulijte rakiju ili votku pa žlicom rahlo miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Probajte, pa po želji dodajte još šećera ili likera.

5.. Prsten kalupa za tortu zatvorite i položite na pladanj ili veliki plitki tanjur za posluživanje torte. Po dnu posložite gusto jednu uz drugu piškote, tako da njime pokrijete dno.

6.. Prethodno skuhanu i ohlađenu gorku tursku kavu procijedite kroz filter za kavu, a ako ga nemate onda kroz papirnatu maramicu koju ćete položiti u cjedilo za čaj, tako da se iz kave odstrani talog.

7. Polovinom tekućine obilato poškropite složeni sloj piškota u kalupu za tortu, pa premažite polovinom priređene smjese sa mascarponeom.

8.. Poravnajte žlicom, pa složite sljedeći sloj piškota, poškropite kavom i premažite drugom polovinom smjese.

9. U malo sito za brašno ili šećer u prahu, a poslužit će i malo cjedilo za čaj, stavite tri žlice kakaoa (mora biti gorki, a ne instant) i pospite njime cijeli gornji dio torte, u debelom sloju.

10. Tiramisu stavite u hladnjak da odstoji preko noći. Ujutro rastvorite prsten kalupa i pažljivo ga dignite s tiramisua.Tiramisu režite kao tortu i poslužite rashalđenog. Ljeti na tanjuru  uz tiramisu servirajte i 4-5 očišćenih, nezaslađenih jagoda.

FOTORECEPT:

Piše, pripremila i snimila: Snježana Ivić

Pin It on Pinterest