Povežimo se na društvenim mrežama

GUSKA: Savršena pečenka i lončić guščje masti za zimu

Lijepo pečena guska

RECEPTI

GUSKA: Savršena pečenka i lončić guščje masti za zimu

Guska se tradicionalno peče bez nadjeva i podlijevanja vinom ili vodom, jer cilj pečenja nije samo dobiti slasnu pečenku nego i guščju mast, koja se, zajedno sa mesnim sokom, odlije u lončić i čuva u hladnjaku. Poslužit će kao jelo: masni namaz na kruh, začin kuhanim mlincima, krumpiru, žgancima u danima kad nema pečenke ili kao lijek:  u pučkoj se medicini koristi lijek za iskašljavanje kod bronhitisa ili upale pluća, najčešće tako da se uzimaju se žličica masti i žličica meda u čaši toplog mlijeka, nekoliko puta dnevno.

Guščja mast

Guščja mast

Imate li veliku tovljenu gusku u čijoj su unutrašnjosti nakupine loja, izvadite ih, narežite na komadiće i istopite poput čvaraka, a kad zažute procijedite mast. Do takvih je gusaka danas skoro nemoguće doći. Međutim, svaka guska ima obilje potkožne masnoće, koja će se pravilnom pripremom iz nje iscijediti. Rezultat će biti fina i sočna pečenka plus lončić delikatesne guščje masnoće.

Sastojci: mlada guska težine 3-5 kg, sol, malo ulja ili svinjske masnoće

Priprema: Pregledajte ima li u utrobi guske većih nakupina

Guska nakon dva sata pečenja

Guska nakon dva sata pečenja 

loja. Ako ih nađete izvadite ih i složite na dno protvana. Gusku dobro nasolite pa položite na taj loj leđima. Ako nema loja, samo gusku stavite na protvan, pa je veoma štedljivo premažite uljem ili svinjskom mašću. Dobro prekrijte alufolijom pa stavite u pećnicu i pecite na laganijoj vatri, 180 do 200 stupnjeva Celzijusovih.

Iz guske će izlaziti masnoća, tako da nije potrebno podlijevati ju vodom. Nakon dva sata izvadite gusku iz pećnice i maknite alufoliju.

Vidjet ćete da guska „pliva“ u masnoći i vlastitom soku  – može ispustiti i

Guska se podlijeva samo svojom masnoćom

Guska se podlijeva samo svojom masnoćom

više od litre. Tom masnoćom prelijte kožu guske pa ju otkrivenu vratite u pećnicu. Nastavite ju peći pa nakon 15-tak minuta izvadite i

okrenite tako da leži na prsima. Opet podlijte masnoćom, pa vratite u pećnicu. Svakih 15-ak minuta izvadite gusku, okrenite je i podlijte masnoćom. To će trajati najmanje sat vremena.

Ako vam se čini da je guska na vrhu prsta počela zagarati, a kod krila je još presvijetla, možete ju politi i sa sasvim malo hladne vode ili zaštiti alufolijom.

[ads1]
Gusku tako pecite dok sasvim ne posmeđi. Tada ju izvadite iz protvana, a mast odlijte u poseban lončić. Ukupno pečenje guske načelno traje 1 sat po kilogramu težine, ali svaka guska je priča za sebe. Izvadite ju iz pećnice kad poprimi lijepu crvenosmeđu boju.

Guska nakon tri sata pečenja

Guska nakon tri sata pečenja

Kao prilog možete poslužiti mlince, krumpir ili palentu začinjenu masnoćom od pečene guske.

Piše, ispekla i snimila: Snježana Ivić

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh