Povežimo se na društvenim mrežama

JANJETINA: Iz pećnice, a ukusna kao ispod peke

RECEPTI

JANJETINA: Iz pećnice, a ukusna kao ispod peke

Ako nemate peku, ili nije još dovoljno toplo vrijeme da biste s društvom uživali vani uz otvorenu vatru, janjetinu možete u pećnici ispeći da bude tako sočna kao da je ispod peke.

Sastojci (za 4- 5 osoba): 2,5 – 3,5 kg prednje četvrti janjetine, 1-2 kg krumpira, 1 glavica luka, 7-8 komada mrkvi, 1 tikvica, 1 paprika, 1 paradajz

Janjetina pripremljena za pečenje

Janjetina pripremljena za pečenje

Priprema: Pripremate li janjetinu za četvero do petoro ljudi najbolje je odabrati plećku sa rebrima i vratom odnosno gornju četvrt janjeta. Pecite cijeli komad mesa, kako bi ostao što sočniji, pa ga narežite kasnije. Birajte janjetinu koja je svježa i mlada, nemasna, a takvoj prednja četvrt s pripadajućom polovinom glave neće imati više od 4 kg. Otočka janjetina ima pet do 10 kilograma, dalmatinska i istarska od osam do 12, a krupna lička i žumberačka od 10 do 15 kilograma.

Najveća tajna dobrog recepta za janjetinu je nabaviti dobru janjetinu. Tada mesu ne trebaju začinske trave niti odležavanje u mlijeku itd. koji će prikriti miris i okus janjetine. Sladokuscima je najzamamniji upravo neskrivani miris i okus janjetine, inače čemu uopće uzimati janjetinu pa joj davati mirise kadulje, ružmarina itd. Ako ne podnosite miris i okus janjetine, za pečenje uzmite neko drugo, neutralnije meso, poput puretine ili piletine, ili bijelu ribu.

U prednju četvrt janjeta, sa svih strana, utarite šaku morske soli i premažite dobrim maslinovim uljem. Prekrijte alu-folijom i dobro utisnite rubove sa strane da bude posve zatvorena. Stavite peći u pećnicu na 250 stupnjeva Celzijusovih. Nakon 2 sata pečenja, izvadite janjetinu iz pećnice, skinite foliju i dodajte povrće.

Jače pečena janjetina

Jače pečena janjetina

Krumpir i mrkvu narežite na krupnije komade, dodajte cijelu papriku, na polovicu izrezan ljubičasti luk (ili srebrenac) koji će pustiti sok te jednu tikvicu. Promiješajte ih žlicom po masnoći koju je otpustila janjetina, s tom masnoćom malo prelijte i meso, pa ponovo sve pokrijte folijom i vratite u pećnicu.

Nakon pola sata izvadite protvan, skinite foliju, masnoćom prelijte meso i povrće, pa vratite u pećnicu da se sve još zapeče. Procijenite sami koliko jako želite da povrće i janjetina budu pečeni, jače ili manje “reš”. (Krumpiri i mrkve bit će sočniji ako ih prije stavljanja na pečenje u protvan prokuhate 15 minuta u slanoj vodi.)

Obzirom da se meso peče ispod alu-folije, nije potrebno dodavati tekućine, ali i to je vaša odluka od slučaja do slučaja. Ako imate masniji komad janjeta, s puno loja, koji otpušta puno masnoće, tu mast odlijte kad prvi puta vadite protvan radi dodavanja povrća. Nije potrebno da povrće niti janjetina plivaju u masnoći. Ako imate suprotan slučaj, i čini vam se da meso nije otpustilo dovoljno masnoće niti soka, krumpir i povrće prelijte s malo maslinovog ulja, ili ga pospite s listićima maslaca.

[ads1]
Ako je janjetina već dovoljno pečena, a povrće biste htjeli još malo zapeći, izvadite janjetinu na podložak, a u pećnicu vratite samo povrće.

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

Pročitajte još:

Janjetina ispod peke

Kako dobro ispeći janje na ražnju

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh