Povežimo se na društvenim mrežama

Kako ispeći skušu da bude sočna

Skuše

RECEPTI

Kako ispeći skušu da bude sočna

Skuša je zdrava “masna” riba koju nutricionisti redom preporučaju, no mnogi je izbjegavaju na svome jelovniku jer nakon pečenja uglavnom ispadne krta, suha, neukusna… kao da potvrđuje često citirano “pravilo” – ako je zdravo nije fino.

Ipak postoji jednostavan način pečenja ribe koji čak i skušu pretvara u prvorazrednu riblju deliciju, koja se može ravanopravno nositi sa razvikanijim i skupljim ribama poput brancina, orade ili lososa. Trik je zapravo jednostavan – riba u pećnici  peče se umotana u papir za pečenje.

2. RIba u protvanu pokrivena papirom za pečenje, spremna za stavljanje u zagrijanu pećnicu

Priprema se tako da se papir za pečenje razvuče po dnu protvana pa se po njemu složi skuša koju ćemo peći. Jedna od prednosti skuše je da nema ljuske po koži koje bi trebalo strugati, niti je koža tako debela da bi ju trebalo guliti.

Dovoljno je očistiti utrobu, izvaditi škrge i dobro oprati od ostataka krvi, kako ne bi gorčilo. Ribu složimo na papir, namažemo maslinovim uljem i posolimo.

Ako ste u utrobi pronašli ikru, oprezno je izvadite, operite pa stavite peći uz ribu. Pokrijemo papirom za pečenje, pa ga učvrstimo i podvijemo rubove uzduž stranica protvana. Stavimo peći na 250 stupnjeva Celzijusovih. Nakon 30 minuta ili kad osjetite da je papir po uzdignutim rubovima počeo smeđiti, izvadite ribu, na jednom mestu lagano odignite papir da vidite je li riba pečena. Ako je potrebno vratite ju natrag, i dalje pokrivenu papirom.

[ads1]
Po želji, uz ribu možete u protvan dodati još i krumpire narezane na ploške, luk, tikvice, patliđan… Povrće pouljimo i posolimo kad i ribu, a pečenje je gotovo kada krumpir poprimi zlatnu boju. Ovo je povrće posebno ukusno zbog obilja masnoće i soka koje riba pusti dok se peče.

3. Fina sočno pečena skuša sa ikrom

Za začin priredite maslinovo ulje sa sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, pa obilato poškropite po pečenoj ribi i povrću.

Ovako pečena riba  puno je ukusnija od one pečene u foliji, jer se pod folijom riba i povrće više kuhaju nego peku, a pod papirom se peku do hrskavosti. Osim toga, riblja koža često se zalijepi za foliju, a kod papira za pečenje do se nikada ne dogodi.

Piše, kuha i snimila: Snježana Ivić

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh