Povežimo se na društvenim mrežama

Kako pripremiti savršena tvrdo kuhana jaja

tvrdo kuhana jaja

RECEPTI

Kako pripremiti savršena tvrdo kuhana jaja

Općenito se smatra da je najlakše skuhati jaja, ali ipak i tu ima izazova. Nastojimo postići da tvrdo kuhana jaja nemaju zelenu ovojnicu oko žumanjka, da unutrašnjost žumanjka ostane kremasta i sočna, a k tome da bjelanjak nakon guljenja jaja ostane neoštećen, gladak, sjajan, ovalan…

Skidanje ljuske bez oštećivanja bjelanjka

Vojvodic 1.0Sve počinje nabavkom jaja. Ideal je, dakako, jaje domaće kokoši iz slobodnog uzgoja. Ako je sasvim svježe, nakon kuhanja ćete ga teško oguliti. Idealno je zato da jaja nabavite tjedan ili dva prije kuhanja. Kad je riječ o pripremi jaja za Uskrs, tako treba planirati nabavku.

Naime, kad jaja stare kroz pore ljuske postepeno gube vlagu, ispare zračni mjehurići između ljuske i bjelanjka, i mijenja se kiselost (pH) bjelanjka. Sa starenjem jaja pH raste pa bjelanjak slabije prijanja za ljusku. Nakon kuhanja stoga ga je lakše oguliti.

Općenito pravilo je da se jaje nakon kuhanja izvadi iz vruće vode, lagano potuče na par mjesta kako bi ljuska napukla, pa uroni na 1 minutu u ledenu vodu (u njoj može biti i leda). Nakon toga jaje se izvadi i oguli.

Ali, ako tvrdo kuhana jaja želite bojati za Uskrs, ne dolazi u obzir takvo lupanje jaja. Tada kuhana jaja iz vruće samo prebacite u hladnu vodu i nakon jedne minute izvadite. Kad se osuše obojite ih.

Postupak kuhanja jaja

  1. Jaja stavite u lončić, po mogućnosti tako da su sva jaja na dnu posude i da se ne sudaraju. U posudu ulijte toliko hladne vode da bude za prst iznad jaja.
  2. Posudu nemojte pokrivati poklopcem. Stavite ju na kuhalo i ostavite da zakuha. Kad jako proključa, toliko da baca mjehuriće zraka na površinu, maknite lonac sa vatre i pokrijte poklopcem. Sada počnite mjeriti vrijeme.
  3. Želite li jaja koja su tvrdo kuhana sa posve tvrdim žumnjakom izvadite jaja iz vode nakon 15 minuta. Ako preferirate da žumanjak u središtu ostane kremast i mekan, jaja izvadite nakon 10 minuta.
  4. Nakon vađenja iz vruće vode jaje lagano potucite o radnu ploču, tek toliko da na nekoliko mjesta napukne i stavite ga u posve hladnu vodu. Nakon jedne minute jaje izvadite. Možete ga odmah jesti, ili ga pospremite u hladnjak gdje može stajati do tjedan dana.

Piše: Snježana Ivić

Fotograrije: FreeDigitalPhotos.net

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh