Povežimo se na društvenim mrežama

Kako se kuha domaća dimljena šunka

Uskrsne sunke

RECEPTI

Kako se kuha domaća dimljena šunka

Ako za Uskrs kuhate domaću dimljenu šunku, tada je treba dan prije kuhanja namočiti u vodi, neka odstoji preko noći s petka na subotu. Prije kuhanja tu vodu odlijte, pa u lonac u kojem ćete šunku kuhati dodajte svježu, hladnu vodu. Važno je da šunka bude u dovoljno velikom loncu (ili kotlu) u kojem će biti posve pokrivena vodom. U vodu u kojoj ćete kuhati šunku nije potrebno ništa dodavati, no ako želite možete ju oplemeniti dodavanjem koje mrkvice, peršina, oguljene glavice luka ili nekoliko češnjeva češnjaka. Ako je šunka veća od 10 kilograma, malo dosolite vodu.

Uskrsne sunke

Uskrsne šunke OPG Vojvodić

Stavite šunku kuhati na jaku vatru: neka se kuha u kipućem oko 20 minuta po kilogramu težine. Znak da je domaća šunka dovoljno kuhana bit će to što se kod bunceka počela odvajati koža od kosti. Ako je šunka veća, ili je više sušena, dodatno provjerite tako da vilicom probodete kožu u meso. Vilica mora lagano proći. Primjerice, domaćoj šunki težine 8 – 10 kg dovoljno je da kipi 3 sata.

Potom ugasite plamen, pa ostavite da šunka stoji i hladi se u vodi u kojoj se kuhala. Šunka tada upije sok koji je otpustila u vodu.

Kad se voda rashladila toliko da možete rukom u nju, izvadite šunku pa je isperite pod mlazom hladne vode i obrišite kuhinjskom krpom. Ostavite je da odstoji i ohladi se preko noći. Ujutro je spremna za rezanje i posluživanje.

[ads1]
Tradicionalno se jede za Uskršnji doručak, uz tvrdo kuhana jaja, mladi luk i ribani svježi hren. Ljutina hrena može se ublažiti tako da naribani stavite u malu zdjelicu i prelijete ga s malo suhog bijelog vina (toliko da se sav namoči) pola sata prije posluživanja. Vino će hrenu uzeti ljutinu.

domaća šunka

Šunka od 20 kg – prvo se nekoliko sati namače u vodi

Piše i snimila: Snježana Ivić

domaća šunka

Kotao u kojem se na dvorištu kuha velika šunka od 20 kg

domaća šunka

Šunkica još nije gotova dok se ne počne odvajati na bunceku koža od kosti

 

Pročitajte još:

Kako ispeći prhku, sočnu i savršenu orahnjaču

Koja vina poslužiti uz tradicionalna jela Istre, Dalmacije, Hrvatskog zagorja i Slavonije

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh