Povežimo se na društvenim mrežama

Kako se kuha domaća palenta

Kuhana palenta

RECEPTI

Kako se kuha domaća palenta

Mlinac za kukuruzDomaća palenta najbolja je ako se priprema od neke stare sorte domaćeg kukuruza, kakav je, primjerice, osmoredac. Pošto smo ga skinuli s klipa (orunili) i ispuhali pljevu, ugrubo ga sameljemo u kućnom mlinu za žitarice – suvremenom električnom ili starinskom ručnom.

Dobivenu krupicu sijemo u rijetkom situ tako da ljuštura (posije, mekinje) ostane u situ.

Sada valja odlučiti o količini palente koja nam treba. Omjer vode i palente uvijek je isti – 2:1 – dvije šalice vode na šalicu krupice.

Sastojci: voda, sol, putar, krupica

Kada smo odlučili o količini, vodu stavimo na vatru u primjerenoj posudi. Na šalicu vode dodamo obilniji prstohvat soli, i putra koliko stane u malu žlicu (po šalici).

Kada voda uzavre, sipamo krupicu. Nekada se krupica sipala vrlo polako uz što brže miješanje da se ne stvore grudice.

Danas je to najbolje učiniti električnom pjenjačom s obje rotirajuće metlice (miješalicom za palačinke). Uključimo je na najveću brzinu dok sipamo krupicu u vruću vodu i tako miješamo dok ne zavrije i nestane zadnja potencijalna grudica.

 

Neprosijana kukuruzna krupica

Neprosijana kukuruzna krupica

Domaća palenta najbolja je ako se priprema od neke stare sorte domaćeg kukuruza, kakav je, primjerice, osmoredac. Pošto smo ga skinuli s klipa (orunili) i ispuhali pljevu, ugrubo ga sameljemo u kućnom mlinu za žitarice – suvremenom električnom ili starinskom ručnom. Dobivenu krupicu sijemo u rijetkom situ tako da ljuštura (posije, mekinje) ostane u situ.

Sada valja odlučiti o količini palente koja nam treba. Omjer vode i palente uvijek je isti – 2:1 – dvije šalice vode na šalicu krupice.

Kada smo odlučili o količini, vodu stavimo na vatru u primjerenoj posudi. Na šalicu vode dodamo obilniji

Prosijana kukuruzna krupica

Prosijana kukuruzna krupica

prstohvat soli, i putra koliko stane u malu žlicu (po šalici). Kada voda uzavre, sipamo krupicu. Nekada se krupica sipala vrlo polako uz što brže miješanje da se ne stvore grudice. Danas je to najbolje učiniti električnim mikserom s obje rotirajuće metlice (miješalicom za palačinke). Uključimo je na najveću brzinu dok sipamo krupicu u vruću vodu i tako miješamo dok ne zavrije i nestane zadnja potencijalna grudica.

Palentu treba kuhati na laganoj vatri. Ako se priprema na plinu, na plamenik treba staviti masivnu metalnu podlošku.

Posudu poklopite i palentu povremeno miješajte širokom kuhačom, tako da se donji dio mase sa dna uvijek prebacuje na vrh.

[ads1]
Uz takvu laganu pripremu, palentu valja kuhati sat vremena. Na kraju se makne s plamena i ostavi poklopljeno da se smiri. Rezultat – ne može biti ukusnije. Servira se s mlijekom, jogurtom, kiselim jogurtom ili vrhnjem, kao prilog uz brudet, gulaš, sarmu…

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

Pročitajte još:

Ribarski brudet

ANITA ŠUPE: ”Izbacimo brašno, a vratimo svinjsku mast, pravi maslac, špek i jaja u naše kuhinje”

 

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh