KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / RECEPTI / MANDARINO – Fini domaći liker od mandarine
Kiseljenje zelja

MANDARINO – Fini domaći liker od mandarine

Ove godine uživamo u obilju mandarina po niskim cijenama, pa je dobra prilika napraviti mandarino, domaći liker od mandarina.  Kao i drugi voćni likeri domaće izrade, priprema se u staklenkama koje trebaju odstajati na suncu odnosno na prozoru tijekom otprilike mjesec dana. Od količine mandarina koje ste namijenili za liker, dvije trećine dobro ogulite,  a od jedne trećine istisnite sok. U staklenku složite red mandarina narezanih na šnite, pospite šećerom (na 1 mandarinu ide 1 do 1,5 velike žlice šećera). Kad ste iskoristili sve mandarine, zalijte ih sokom kojeg ste dobili od preostale trećine. Do vrha staklenke dolijte rakiju, najbolje lozovaču, ili votku, koja nema svog mirisa pa će osvježavajući miris mandarina posve doći do izražaja. Još će zanimlijviji  okus biti ako umjesto bijelog upotrijebite smeđi šećer.

Staklenku držite na suncu mjesec dana i povremeno protresite kako bi se šećer otopio. Mandarine će izbijati na vrh tekućine, pa možete prije zatvaranja staklenke staviti ukrižene drvene štapiće na vrh kako bi to spriječili, ili povremeno okrenite staklenku, ako ne pušta tekućinu. Nakon mjesec dana procijedite liker i spremite ga  u boce. Mandarino se poslužuje dobro rashlađen, iz hladnjaka, kao limoncello. Može se kombinirati u raznim koktelima i odličan je dodatak u kremi za tiramisu i drugim kolačima sa čokoladom ili sirom.

Uživat ćete sljedećih mjesec dana u prekrasnoj narančastoj boji tegle na prozoru, a potom u okrepljujućem gutljaju likera sa uhvaćenom zrakom sunca u deprimirajućim tmurnim zimskim danima. Za Božić mandarino možete pretočiti u dekorativne boce i darovati.

Piše, napravila i snimila: Agatha Borošak

 Pročitajte još:

Fini domaći liker od višanja i lozovače

Pin It on Pinterest