Povežimo se na društvenim mrežama

Artičoke, mladi bob i grašak u proljetnoj juhi

Bob i artičoke

RECEPTI

Artičoke, mladi bob i grašak u proljetnoj juhi

Ovaj nam je izvorni recept i fotografiju poslala Astrid nakon odličnog ručka kojeg je imala u Jelsi na Hvaru od mladog povrća tek ubranog iz vrta svoje domaćice.

Potrebni sastojci za juhu od artičoka boba i graha za 4 osobe su:

6-7 artičoka

20 – 30 dag boba

20 – 30 dag graška

4 mlada krumpira

2-3 mlada luka

3-4 režnja češnjaka

peršin

sol, papar

maslinovo ulje

po ukusu prezle i parmezan

Idealno bi bilo kad bi svi sastojci bili svježe i mlado povrće s vrta, a ne iz konzerve, škrinje ili Kine, ali recept je dobar je dobar i ako nije sezona pa malo varate.

Čišćenje artičoka

Prvo se očiste artičoke, tako da se odrežu stapke kroz do cvijeta. Listovi se prstima lagano rašire i potope u hladnu vodu na otprilike sat vremena, kako bi se s njih sprala zemlja.

Bob i grašak se očiste (ako nemate i bob i grašak možete kuhati samo jedno ili drugo, a onda u dvostrukoj količini). U posudu za kuhanje dodaju se bob, grašak, na kockice narezan mladi krumpir, nasjeckani mladi luk i oguljene prethodno odrezane stapke artičoka, prelije se vodom, posoli i stavi kuhati. Cvjetove artičoka izvadimo iz vode, ostavimo na cjediljku da se još malo osuše. U međuvremenu pripremimo nadjev koji ćemo umetnuti između latica (listova) artičoke. Nasjeckamo češnjak i peršin, pa pomiješamo sa solju i paprom (po ukusu još i malo prezli i parmezanom). Punimo tako da prstima raširimo latice i između njh posipamo nadjev, od vanjskih listova prema sredini, kad smo gotovi zalijemo ih i sa malo maslinovog ulja. Tako napunjene artičoke pažljivo složimo posudu za kuhanje, gusto tako da ne plivaju dok se kuhaju, s licem prema gore. Prelijemo vodom skoro da ih pokrijemo i stavimo na jaču vatru. Kad zakipi smanjimo na laganu vatru i tako kuhamo sve dok ne budu kuhani krumpir, bob i grašak. Vanjski listovi artičoke bit će tvrdi: oni se ne jedu, već samo zubima posišemo njihovo meso. Unutarnji listovi te sredina jedu se cijeli jer su mekani.

Priredila Agatha Borošak /Fotografija: Astrid Webolle

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh