KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / RECEPTI / Dagnje na buzaru
Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

Kad planirate ovakav ručak, nabavite 2 kg dagnji i 2 kg bijelog svježeg kruha.Bit će dovoljno za 2 do 4 osobe, ovisno koliko jedu, da li je riječ o glavnom jelu ili predjelu.

Ako ste dagnje sami izvadili iz mora, pripremite ih što prije. Mogu odstajati jedan dan (noć i dan, dan i noć) ako ste ih sasvim svježe zamotali u dobro navlažene kuhinjske krpe ili isto takav novinski papir, i zatim stavili na hladno mjesto. Još bolje, kad ste već na moru, ubacite ih u vreća od krumpira, onu mrežastu, i spustite je u moru svezanu konopom za bitvu na brodu.

Ako ih kupujete, dobro pogledajte jesu li čvrsto zatvorene. Pogledajte ih pažljivo, jer se prodaju u mrežastoj vrećici pa je na prvi pogled sve u redu. Ako su školjke “zijevnule” znači da nisu svježe pa ih ostavite tamo gdje jesu.

Sama priprema buzare traje dvadesetak minuta, ali tome prethodi duži, teži i najdosadniji dio posla – čišćenje dagnji. Svaku treba uzetu u ruku, oribati je ili ostrugati od nečistoća i nožićem ukloniti travu koju je “zagrizla”. Tješite se da je to samo dva kg. Kako to rade tamo gdje treba pripremiti 50 porcija, ne znam. Ali moj prijatelj i kolega Šibenčanin iz Slavonije Stanko Ferić ima za takve količine odličan patent: stavite ih u građevinsku miješalicu, ubacite vodu i uključite …

Nakon tretmana, dagnje operete i sada su spremne za finalni postupak. Osim dagnji treba nam:

2 dl maslinovog ulja

4 češnja češnjaka. sitno nasjeckana

4 žlice krušnih mrvica

4 žlice sjeckanog peršinova lista

2 dl bijelog vina

papar

U veliki lonac, vjerojatno onaj što smo ga ponijeli od kuće, nalijemo maslinovo ulje, pustimo da se zagrije, ubacimo češnjak i peršin, ostavimo koju minutu da zamiriši, dodamo vino, krušne mrvice i papar. Sada saspemo u lonac dagnje, uzmemo kuhaču i lagano, ali temeljito sve promiješamo, Pokrijemo. Smanjimo vatru i pustimo da se kuha i dunsta. Nije na odmet tu i tamo lonac malo protresti, tek toliko da dagnje znaju da ih nismo zaboravili, premda cijeli postupak traje kratko – pet do 10 minuta. Gotovo je kad se dagnje otvore. One koje se nisu otvorile niti neće, njih bacite.

E, sada ono sudbinsko pitanje: jesu li dagnje na buzaru predjelo ili glavno jelo?

Dakle, narežite dvije štruce sasvim svježeg bijelog kruha, pred svakim je duboki tanjur, nasred stola je lonac s dagnjama i u njemu šeflja, kutljača, zaimača, kacijola ili kako već. Nema pribora za jelo, samo kruh i eventualno polovica školjke kao žlica. Kad završite, zaključite sami: je li to bilo predjelo?

Tekst i fotografija: Mladen Gerovac

Pin It on Pinterest