Povežimo se na društvenim mrežama

RECEPT: Gljivarski grah pod pekom

Grah pod pekom

RECEPTI

RECEPT: Gljivarski grah pod pekom

Gljivarski grah pod pekom je idealno jelo za pripremiti kada imate društvo na vikend berbi gljiva. Početak je rujna, kiši, zahladilo je, pomalo već miriši na jesen i tijelo već počinje žudjeti za jačim varivima poput graha sa suhim mesom.

Prikladan je za feštu na otvorenom jer priprema se na otvorenoj vatri oko koje se može okupiti i zaposliti cijelo, dobro raspoloženo društvo. Priprema ne traje predugo, taman koliko treba da nakon jutra provedenog u šumi pregledate berbu i usporedite košare. Priprema je brza i jednostavna: prethodni dan skuhajte grah sa sušenim svinjskim rebrima.

[ads1]
Dorada za peku

Za 6-8 osoba bit će dovoljno skuhati varivo od 1 kg graha i 1 kg sušenih rebara, po receptu po kojem već kuhate, a sutradan ćete ga doraditi po pekom. Dok se peka grije, iz graha izvadite skuhana rebra, pa s njih očistite meso. Grah i meso stavite u glinenu posudu, dodajte narezane kolutove 2 para kranjskih kobasica, dvije žličice slatke crvene paprike, malo čilija za ljutinu.

Narežite 10 dag špeka, pa ga stavite u tavi na vatru sa nasjeckanim većim crvenim lukom. Kad se luk zažuti na masnoći od špeka, iz tave ga izlijte u glinenu posudu na grah. Dva do tri vrganja očistite i narežite na tanke listiće i dodajte grahu, pa sve sastojke dobro promiješajte i stavite posudu ispod peke. Nanesite na peku žar i neka se kuha oko sat vremena.

Skuhali i snimili: Sunčana Gerovac Dado i Nenad Dado /Piše: Snježana Ivić

 

Continue Reading

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh