Povežimo se na društvenim mrežama

Kako ispeći šarana na rašljama

Šaran na rašljama

RECEPTI

Kako ispeći šarana na rašljama

Važno je dobro odabrati šarane, tako da budu težine 1,5 do 2 kg. Ako su premali pretvorit će se na žaru u suhi čips, a ako su preveliki, tada su premasni (pogotovo ako je riba iz uzgoja). Riba se očisti, opere, odsječe glava i razreže oštrim nožem uz kralješnicu, raširi, dobro zasoli i lagano poulji. U slavonskoj je i posavskoj tradiciji da se pospe i sa malo ljute crvene paprike.

Prvo pečemo stranu na kojoj je koža

Neka stoji dok pripremimo vatru i rašlje. Vatra se založi od drva i triješća, što već nađete u okolišu. Za rašlje pronađite račvastu čvršću granu kakvog bagrema, gloga, ljeske ili već prvog drvenastog grma na koji naiđete. Očistite ga od lišća i pokrajnjih izbojaka, tako da bazna grana koju ćete zabosti u tlo bude dugačka oko pola metra, a one koje čine slovo V zarežite oštrim nožem po polovici grane do dna. Rastvorenog šarana umetnine između raspolovljenih grana i učvrstite žicom, končićem ili konopom. Zabodite uz tlo nagnuto prema vatri tako da se peče na njenoj toplini, a nikako direktno na plamenu. Prvo pečemo onu stranu na kojoj je koža, a kad počne primati boju, okrenite prema vatri unutrašnjost šarana sljedećih desetak minuta i ponovo okrenite na kožnu stranu. Šaran je pečen kad poprimi lijepu crvenkasto-smećkastu boju.

[ads1]
Kad je šaren pečen, odloži se na pladanj i oslobodi rašlji. Može se začiniti prelijevom od sitno kosanog češnjaka s peršinom i maslinovim uljem, te kriškom limuna. Jede se još vruć, a preporučuje se poslužiti ga uz kuhani krumpir začinjen maslacom i peršinom, zelenu salatu i čašu bijeloga vina.

Piše: Snježana Ivić /Foto: Hugo Blai/CDC

 

 

Continue Reading

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh