KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / RECEPTI / Kako ispeći šarana na rašljama
Šaran na rašljama

Šarana na rašljama priprema Jakša Ravlić, Lonjsko polje

Kako ispeći šarana na rašljama

Važno je dobro odabrati šarane, tako da budu težine 1,5 do 2 kg. Ako su premali pretvorit će se na žaru u suhi čips, a ako su preveliki, tada su premasni (pogotovo ako je riba iz uzgoja). Riba se očisti, opere, odsječe glava i razreže oštrim nožem uz kralješnicu, raširi, dobro zasoli i lagano poulji. U slavonskoj je i posavskoj tradiciji da se pospe i sa malo ljute crvene paprike.

Prvo pečemo stranu na kojoj je koža

Neka stoji dok pripremimo vatru i rašlje. Vatra se založi od drva i triješća, što već nađete u okolišu. Za rašlje pronađite račvastu čvršću granu kakvog bagrema, gloga, ljeske ili već prvog drvenastog grma na koji naiđete. Očistite ga od lišća i pokrajnjih izbojaka, tako da bazna grana koju ćete zabosti u tlo bude dugačka oko pola metra, a one koje čine slovo V zarežite oštrim nožem po polovici grane do dna. Rastvorenog šarana umetnine između raspolovljenih grana i učvrstite žicom, končićem ili konopom. Zabodite uz tlo nagnuto prema vatri tako da se peče na njenoj toplini, a nikako direktno na plamenu. Prvo pečemo onu stranu na kojoj je koža, a kad počne primati boju, okrenite prema vatri unutrašnjost šarana sljedećih desetak minuta i ponovo okrenite na kožnu stranu. Šaran je pečen kad poprimi lijepu crvenkasto-smećkastu boju.

Kad je šaren pečen, odloži se na pladanj i oslobodi rašlji. Može se začiniti prelijevom od sitno kosanog češnjaka s peršinom i maslinovim uljem, te kriškom limuna. Jede se još vruć, a preporučuje se poslužiti ga uz kuhani krumpir začinjen maslacom i peršinom, zelenu salatu i čašu bijeloga vina.

Piše: Snježana Ivić /Foto: Hugo Blai/CDC

 

 

Pin It on Pinterest