KAMO IĆI
Naslovna / HRANA / RECEPTI / Restani krumpir na zagorski način
restani krumpir

Restani krumpir na zagorski način

Restani krumpir tradicionalni je zimski prilog, koji se odlično slaže sa blagdanskim pečenjima i jelima od kiselog zelja, uz zelenu, grah ili salatu od cikle.

Sastojci (za 4 osobe):

1 kg krumpira

1 – 1,5 žlica svinjske masti

1 glavica crvenog luka

sol

restani krumpir

Važno je da luk dobro posmeđi, da što više njegovog okusa prožme masnoću.

Priprema:

  1. Krumpir operite pa ga u kori dobro skuhajte u slanoj vodi. Kuhan je kad vilicom možete lako proći kroz njegovu mekanu sredinu.Prekuhan je ako mu kora počinje pucati.
  2. Krumpir ocijedite, pa dok je još vruć, ogulite i narežite na ploške tanke 2-3 milimetra.
  3. U tavi otopite svinjsku mast pa dodajte nasjeckanu glavicu luka dok mast još nije vruća.
  4. Polako pržite luk uz stalno miješanje, sve dok ne posmeđi (kao na fotografiji). Što se dulje prži luk, više će začiniti mast, a krumpir mora biti dobro skuhan kako bi tu mast upio.
  5. Kad je luk dobro posmeđio,  u tavu dodajte ploške krumpira, pa miješajte da se sve zajedno prži još nekoliko minuta. Dok  miješate kuhača će pritiskati ploške krumpira, pa će se razlomiti. Nije potrebno da krumpir posebno gniječite. Posolite i probajte – ako je krumpir upio svu masnoću, a čini vam se da nije dovoljno sočan, dodajte mu još malo masti

Varijacije osnovnog recepta:

Restani krumpir s crvenom paprikom – Priprema se tako da 1-2 žličice crvene paprike pospete po krumpiru čim ste ga dodali masti i luku. Sve zajedno promiješajte i malo popržite, kao u osnovnom receptu.

Restani krumpir sa špekom i jajima – Ovako pripremljen krumpir je samostalno zimsko jelo. Priprema se tako da na mast zajedno stavite pržiti luk i komadiće špeka. Kad luk posmeđi, dodajte ploške krumpira, promiješajte da se sav prožme mašću. U šalicu izlijte 4 jaja, pa ih samo tako ulijte u krumpir i sve zajedno dobro promiješajte nekoliko puta. Krumpir je gotov kad se žutanjak i bjelanjak ispeku.

Piše, skuhala i snimila: Snježana Ivić

 

Komentiraj

Pin It on Pinterest