Povežimo se na društvenim mrežama

UMIJEĆE ROŠTILJA: Marinada za vratinu

vratina na roštilju

RECEPTI

UMIJEĆE ROŠTILJA: Marinada za vratinu

Kad imate svježe domaće meso (kao ovo na naslovnoj fotografiji, što smo ga pekli nakon kolinja na OPG-u Vojvodić) tada ga neposredno prije pečenja samo posolite, popaprite i pouljite. Marinada bi sakrila puni okus tog svježeg mesa. Međutim, ako vratinu nabavljenu u supermarketima na akciji pripremite na takav način, ona neće biti niti blizu tako fina. Popraviti ju možete marinadom.

Kako vratinu „popraviti“ da bude sočna i ukusna poput domaćeg kvalitetnog mesa?

1. Meso nabavite dan prije roštiljanja. Dobro ga operite pa ju malo posušite kuhinjskom krpom.

2. Pripremite sol, mljeveni papar, češnjak, grančice zelenog peršina i ulje (najbolje maslinovo, ali poslužit će i obično) i posudu za mariniranje (najbolje plastična zdjela sa poklopcem, ali ako nemate tako veliku možete koristiti i inox lonac). Soli i papra koristite kao što biste inače posolili i popaprili meso po svom ukusu. Načelno, po kilogramu mesa dodaje se 1 do 2% soli. Ako ne koristite papar, nije nužno da ga stavite. Češnjaka idu 3 česna na kilogram mesa – narežite svaki česan na tri ploške. Po kilogramu mesa stavite  2-3 grančice zelenog peršina.

3. Po dnu posude pospite nekoliko prstohvati soli, dva-tri komadića češnjaka i tri grančice peršina. Na to položite meso tako da se odresci međusobno ne preklapaju, nego cijelom površinom dodiruju dno lonca. Potom s gornje strane posolite meso, popaprite, prelijte po njemu ulja, stavite nekoliko komadića češnjaka i dvije-tri grančice peršina. Počnite slagati sljedeći sloj mesa. Ponovo pazite da se meso ne preklapa, nego da dodiruje prethodni sloj. Kad ste ga složili, posolite, popaprite, nauljite, dodajte češnjak, peršin. I tako slažite slojeve sve dok imate mesa. Posljednji sloj malo jače nauljite. Zatvorite posudu i stavite ju u hladnjak. Neka tako stoji najmanje preko noći, a najbolje bi bilo 24 sata. Nakon 5-6 sati otvorite posudu pa samo gornji sloj mesa okrenite, tako da gornja strana sada bude dolje, kako se to meso s vrha ne bi osušilo.

[ads1]
4. Meso iz  hladnjaka izvadite barem 2-3 sata prije nego što ćete ga staviti peći na roštilj.  Cilj je da prije pečenja postigne sobnu temperaturu, pa će se sokovi tijekom pečenja podjednako rasporediti unutar cijelog komada mesa.

5. Napravite dobru vatru i meso pecite na žaru, Nemojte ga „pikati“ vilicom kako ne bi ispustilo sok. Okrečite ga hvataljkom i pecite dok postigne dobru boju. Za dodatnu sočnost možete uz meso na roštilju staviti komad domaće dimljene slanine, pa povremeno njome mazati meso.

6. Ako je to komad vratine s kostima, prije skidanja mesa s vatre, ako niste sigurni da je dobro pečeno probajte s nožem odvojiti meso uz kost. Ako je pečeno uz kost, skinite meso s roštilja u posudu za posluživanje. Meso možete odmah jesti.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh