Povežimo se na društvenim mrežama

UMIJEĆE ROŠTILJA: Skuša na žaru

skuša na žaru

RECEPTI

UMIJEĆE ROŠTILJA: Skuša na žaru

Skuša na žaru je izvrsna. Ujedno je to i najbolji način pripreme malih skuša, 10-20 cm duljine, dakako, pod uvjetom da je riba svježa. Poduku iz toga kako se skuša priprema na gradelama dobila sam od gospođe koja je dugo godina radila kao kuharica u trogirskom brodogradilištu i tamo je to jelo dovela do savršenstva.

skuše

Manje skuše – 10 do 20 cm duljine

Potrebni sastojci:

1 kg manjih manjih skuša

1,5 žličica soli

na vrh žličice papra

5 žlica maslinovog ulja

3 česna češnjaka, sitno nasjeckano

1 velika žlica sitno sjeckanog peršinovog lista

Priprema:

1. Priredite dobru vatru, a ribu očistite i operite te ostavite u veliko cjedilo da se prosuši.

2. Kad je žar spreman, stavite na njega rešetku da se zagrije, a ribu začinite. Premjestite skuše u protvan ili zdjelu, posolite ih, nauljite i obavezno popaprite. Ribu promiješajte da se ulje, sol i papar ravnomjerno rasporede. Na kilogram skuša neka to bude 2 velike žlice maslinovog ulja, 1,5 čajna žličica soli i na vrh žličice  papra.

skuša na žaru

Ribu okrenite tek kad se donja strana ispeče – tada se kože neće lijepiti za rešetku

3. Nakon 5 minuta, kad se rešetka dobro zagrijala, složite na nju ribu, i to tako da leđa ribe budu okrenuta prema vama.

4. Nakon 3-4 minute velikom metalnom špatulom lagano probajte odignuti jednu ribu. Ako se riba lako odvaja od rešetke, tada je okrenite, zapravo prevrnite, da se nastavi peći na drugoj strani tako da prema vama bude okrenuta utroba ribe. Ako se riba ne odvaja lako, pričekajte još minutu-dvije. Nemojte ribu strugati sa rešetke. Kad ta strana bude pečena, ribu ćete lako okrenuti. Okrenite potom svu ribu tako da bude utrobom okrenuta prema vama.

5. Nastavite peći ribu dok unutrašnjost ne izgubi roskastu boju sirovoga, i postane smećkasta, pečena. Tada ponovo metalnom špatulom pokušajte jednu ribu odvojiti od rešetke. Ako ide lagano, ribu vadite sa žara na posudu za serviranje. Ako ne, pecite još malo, dok se riba počne odvajati.

[ads1]
6. Još vruću ribu, koju ste tek skinuli sa žara, prelijte pripremljenim pestom od 3 česna češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja i 1 velike žlice sjeckanog svježeg lista peršina. Odmah je spremno za posluživanje. Riba će pustiti sok koji će se pomiješati sa pestom, pa pripremite i fini, svježi kruh koji ćete umakati u taj savršeni šug. Prilog: paradajz salata.

Piše i snimila: Snježana Ivić

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh