Povežimo se na društvenim mrežama

ZIMNICA: Domaći ajvar s feferonima – ljut taman koliko treba

Ajvar

RECEPTI

ZIMNICA: Domaći ajvar s feferonima – ljut taman koliko treba

Mnogo je recepata za ajvar, pa premda su osnovni sastojci uvijek isti – patlidžani, paprike i ulje, razne kuharice dodaju još feferoni, ocat, češnjak, čak i hren…  U ovom receptu kojeg smo dobili od Ivke Vajdić iz Zaprešića dodaju se ljuti feferoni, a omjer je taman pogođen da ajvar bude ljut toliko da se ljutina osjeti, ali bez neugodnog osjećaja pečenja i žarenja u ustima i grlu.

Osnovni potrebni sastojci stavljaju se u sljedećem omjeru: 1 l ulja, 2 kg patlidžana, 2 kg crvene rog paprike, 3 kg paradajz paprike, 4-5 komada ljutih feferona, 4 do 4 česna češnjaka, šaka soli, 2 jušne žlice šećera, 1 l alkoholnog octa.

Priprema počinje nabavkom kvalitetnih sastojaka, pri čemu je najvažnije nabaviti kvalitetnu, mesnatu crvenu rog papriku. Bilo bi idealno da ju prilikom kupnje možete zarezati i tako provjeriti debljinu stjenke. Ako to ne možete, probajte papriku izvagati u ruci – ako je unutrašnjost mesnata, bit će teža. Počnite pečenjem patlidžana. Prema ovom receptu patlidžani se prvo ogule, pa izrežu na četiri dijela i ispeku u pećnici. Dno protvana prekrijte papirom za pečenje, pa pecite na 180 stupnjeva Celzijusa dok ne počnu smeđiti. Izvadite ih i stavite u veliku posudu u kojoj će stajati preko noći i pustiti vodu. Ujutro suvišnu vodu izlijte.

Najteži dio posla: guljenje paprike

Kad ste gotovi s pečenjem patlidžana, u zagrijanoj pećnici nastavite peći rog papriku. Protvan prekrijte papirom za pečenje, složite paprike tako da nisu nagurane jedna na drugu, pa pecite dok kožica počne bubriti te se počne pojavljivati crnilo. Paprike premjestite u posudu koju odmah pokrijete poklopcem ili krpom, tako da se popari i omekša, pa stavite peći sljedeći protvan s paprikama. Kad se paprika u posudi malo ohladila, počinje čišćenje od kožice i sjemenki. Prvo odstranite kožicu – skidajte ju povlačenjem od vrha prema dolje. Potom odstranite peteljku, tako da oguljenu papriku položite na tanjur ili dasku, pa nožem zarežete gornju stranicu paprike od peteljke prema rogu. Potom prstima rastvorite papriku pa pristima pokupite sjemenke prema peteljci pa povucite peteljku van. Pokupite lagano žlicom preostale sjemenke, a meso paprike odlažite u veliku posudu u kojoj će odstajati preko noći, pustiti  vodu. Ujutro odignite paprike, najdonje malo stisnite i suvišnu vodu izlijte.

Kad ste gotovi s pečenjem i čišćenjem patlidžana i rog paprike, očistite paradajz papriku od peteljki i koštica, pa ju stavite kuhati u kipuću mješavinu vode i octa (2 l vode na 1 l octa) da prokuhaju 2-3 minute. Izvadite papriku, ocijedite i odložite u posudu u kojoj će odstajati preko noći. Ujutro odlijte višak octa i tekućine.

[ads1]
Kuhanje drugi dan

Drugi dan samljet ćemo sve u stroju za mljevenje mesa, na srednjoj veličini otvora.  Stavljajte samljeti malo paprike, pa malo patlidžana, pa češnjak i feferon kojem ste odstranili samo peteljku. Samljeveno povrće dodajte u veliki lonac za kuhanje,  u kojem ste po dnu već izlili litru ulja. Promiješajte i posolite, a ako vam nije dovoljna šaka soli dodajte po svom ukusu. Pred kraj kuhanja dodajte i šećer. Ajvar je gotov kad bude gust toliko da vidimo dno lonca kada povučemo kuhačom kroz smjesu. Vrući ajvar ulijte u pripremljene posude, koje ste sat vremena sterilizirali u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva Celzijusovih. Dobro ih zatvorite  poklopcima sa navojem, pa ostavite da se ajvar polagano hladi preko noći bilo u pećnici ili pokriven dekom.

Ajvar skuhala: Danica Vojvodić/ Piše i snimila: Snježana Ivić

 

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh