Povežimo se na društvenim mrežama

ZIMNICA: Kako zamrznuti patlidžane na 2 načina

ploške patlidžana

RECEPTI

ZIMNICA: Kako zamrznuti patlidžane na 2 načina

Musaka s patlidžanima, baba ganoush, salate, leća ili tjestenina sa patlidžanima – sve je to zimi lako dostupno sa patlidžanima koji se zamrznuti čuvaju u ledenici. Zbog velikog sadržaja vode prije zamrzavanja se trebaju ispeći – bilo potpuno, bilo polovično.

Dva su načina na koja se patlidžani spremaju u zamrzivač: kao pečene ploške (po duljini ili širini) ili kao pire. Na oba načina u zamrzivaču mogu ostati do godinu dana.

Zamrzavanje ploški

Pečene ploške pripremaju se tako da se patlidžani narežu na komade debele oko 1-2 cm. Ploške mogu biti razrezane kao okrugle, poprečne, ili duguljaste, po dužini. Dobro ih posolite s obje strane pa ih ostavite u cjedilu ili na rešetki 30 minuta, a najbolje sat vremena da puste tekućinu.

Papirnatim ručnikom obrišite ploške od smeđe tekućine koju puste. Dno protvana prekrijte papirom za pečenje, pa po njemu složite ploške patlidžana tako da se međusobno ne dodiruju. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijusa pa stavite patlidžane da se peku 15 do 20 minuta. Ostavite ih peći koliko je potrebno s obzirom na debljinu ploški – izvadite ih kad omekšaju, ili kad su posve pečeni. Kod spremanja u zamrzivač ohlađene ploške međusobno odvojite papirom za pečenje kako se ne bi lijepile jedna za drugu, pa ih tako spremite u plastičnu posudu.

patlidžani na roštilju

Patlidžani za pire odlični su kad se ispeku na roštilju (Foto: Pixabay.com)

Ovakav patlidžan možete koristiti za musake, zapečene s parmezanom, pohane, punjene patlidžane itd. Umjesto ploški patlidžane možete narezati i na manje kockice pa ih ispecite da požute. Stavite ih zamrznuti u vrećicama u količini koja vam je potrebna za pripremanje umaka, za tjesteninu, rižota, salate…

Zamrzavanje pirea

Drugi način je zamrzavanje pirea od patlidžana koji koristite za pripreme umaka, juha, variva… Za tu svrhu patlidžane operite i stavite peći cijele. Prije pečenja ih vilicom izbodite na nekoliko mjesta. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzijusovih. Patlidžane pecite 30 – 50 minuta. Možete ih peći i na roštilju – bit će još ukusniji.

Gotovi su kad omekšaju. Ohladite ih, razrežite po srediti pa žlicom izvadite unutrašnjost patlidžana. Ostavite pire u cjedilu da se ocijedi oko 30 minuta, pa pire spremite u plastičnim posudicama u zamrzivač u količini koja vam je dovoljna za jedno jelo.

Piše: Agatha Borošak

 

Klikni i komentiraj

You must be logged in to post a comment Login

Komentiraj

Iz kategorije: RECEPTI

Pretplati se na naš newsletter

Prati nas na Facebooku

Advertisement

Popularno

Recepti

Na vrh